Skip to main content

SSP: Vučiću, nema tvog ekonomskog čuda, Srbija je među najsiromašnijim zemljama

Info 15. мај 2021.
< 1 min čitanja

Stranka Slobode i pravde (SSP) poručila je danas predsedniku države Aleksandru Vučiću da u stvarnosti ne postoji, kako on izjavljuje, „nikakvog ‘ekonomskog čuda’, već je Srbija danas među četiri najsiromašnije evropske zemlje“, gde će i ostati dok god on bude odlučivao o svim bitnim ekonomskim pitanjima.

„Uvek ste bili kreativni sa ekonomskim podacima, ali sinoć ste sami sebe prevazišli izjavom da ‘nikad nismo imali tako brz napredak – za samo sedam godina 50 odsto veći BDP. Mi to nismo za 40 godina uradili, skoro za 50 godina'“, rekao je predsednik Odbora za privredu i finansije SSP Dušan Nikezić, reagujući na sinoćni televizijski nastup Vučića.

Kako je rekao, „prvo nije tačno da je za sedam godina BDP povećan za 50 odsto, već je povećan za 27,6 odsto, sa 36,4 na 46,5 milijardi evra, a tek nije tačno da to nismo ranije uradili, pošto je BDP, od 2001. do 2008. godine, za isti period od sedam godina, porastao sa 14,6 na 35,7 milijardi evra, što je rast od 145 odsto“.

„Ali niste vi na vlasti samo sedam godina, već skoro deset. Da li ste svesni da ste BDP za tih 10 godina povećali za 10, a javni dug za 13 milijardi evra? Pa mi smo kao država s vama samo na gubitku. Da bude jasno, u 10 godina pre vaše vlasti, BDP po glavi stanovnika porastao je sa 1.741 dolara na 6.806 dolara. Znate koliko je danas – 7.657 dolara. Da li ste svesni kolika je to razlika? Nebo i zemlja“, naveo je Nikezić, naglasivši da to sve piše na sajtu zvanične statistike.

(Beta)