Skip to main content

SSP Subotica optužio Gerontološki centar za niz kršenja zakona

Info 14. okt 2022.
2 min čitanja

"Dešava se nenamensko trošenje budžetskih sredstava na plate dodatnih radnih mesta kao i nenamensko trošenje sopstvenih sredstava na stimulativne dodatke"

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici optužio je danas rukovodstvo Gerontološkog centra u Subotici za nepoštovanje zakonskih odredbi, nenamensko trošenje budžetskih sredstava, kršenje sistematizacije radnih mesta, i zapošljavanje osoba koje su u srodstvu sa sadašnjim i bivšim direktorom ove ustanove.

Ova stranka je pozvala tužilaštvo u Subotici da ispita njihove navode.

Direktorka Gerontološkog centra Subotica, Brankica Tešanović, rekla je za Magločistač da poziva inspekciju da ispita navode koje su izneli članovi ove stranke.

„Ako je to tako, svaka inspekcija može da uđe u našu ustanovu, sva dokumentacija je javna, sve je dostupno. Zakon se poštuje. Ja verujem u našu državu i sistem”, navodi Tešanović.

Predsednik Izvršnog odbora SSP-a Subotica, Laslo Čisara, kaže da je u Gerontološkom centru, u julu prošle godine, na radno mesto finansijsko računovodstveni saradnik zaposlena osoba koja je „sestra bivšeg direktora ove ustanove, a sadašnjeg pokrajinskog sekretara za privredu i turizam”.

Ona se zaposlila, kako navode, sa objašnjenjem da je došlo do povećanog obima posla, iako je „sistematizacijom radnih mesta predviđen jedan izvršilac”.

Prema Čisarevim rečima, ova osoba ne obavlja poslove predviđene za ovo radno mesto nego poslove službenika za javne nabavke za koje postoji upražnjeno mesto.

„Ovo mesto zahteva sedmi stepen stručne spreme kao i sertifikat službenika za javne nabavke što ona po našim saznanjima ne poseduje”, dodaje.

Napominje i da „svakog meseca dobija dodatak na platu od 30 procenata koji se isplaćuje iz sopstvenih sredstava Gerontološkog centra”.

Dalje, u junu ove godine na radno mesto blagajnika primljena još jedna osoba, sa istim obrazloženjem – „zbog povećanog obima poslova”, koja, kako navodi, nema neadekvatnu stručnu kvalifikaciju za ovo radno mesto.

„Ova osoba je sestra sadašnje direktorke Gerontološkog centra, Brankice Tešanović”, ističe.

Prema rečima Čisara, osim kršenja gore navedenih zakonskih odredbi, Gerontološki centar optužuje i za nepotizam.

„Dešava se nenamensko trošenje budžetskih sredstava na plate dodatnih radnih mesta kao i nenamensko trošenje sopstvenih sredstava na stimulativne dodatke”, smatra.

Ova stranka je poslala nekoliko zahteva za pristup informacijama od javnog značaja upravi ove ustanove, na koja još uvek nije dobila odgovore, pa će tim povodom, kako kažu, da se obrate i Povereniku za informacije od javnog značaja.

Čisar je optužio ovu ustanovu da jedan od njihovih zaposlenih na poslovima stručnog radnika na uslugama smeštaja, koji je zaposlen 2018. godine, „ne dolazi na posao a redovno za svaki mesec prima platu za radno mesto sa sedmim stepenom stručne spreme i stimulativni deo od 10 procenata, što je ukupna suma od preko 80.000 dinara”.

„Od novembra 2020. godine imenovan je za posebnog savetnika ministra državne uprave i lokalne samouprave gde ostvaruje naknadu za svoj rad”, ističe.

Čisar dodaje da je, prema njihovom saznanju, 2020. godine u radni odnos primljeno još 23 lica na neodređeno vreme, a u 2021. godini još 33 lica, bez predhodno dobijene saglasnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prema njihovim saznanjima, Gerontološki centar prema nekoliko subotičkih javnih preduzeća, kao i prema dobavljačima „duguje oko 50 miliona dinara”.

Podsećamo da je subotički odbor Stranke slobode i pravde u martu ove godine, optužio direktorku Gerontoškog centra za mobing, nakon što je tužbu Višem sudu u Subotici protiv ustanove podnela zaposlena Ranka Kašiković Davčik.

Ona je tada optužila Brankicu Tešanović za politički mobing i zlostavljanje na radu.

Direktorka ustanove je tada odbacila ovakve optužbe i navela da su one apsolutno neistinite.

(Magločistač)