Skip to main content

SSP Novi Sad: Ko je odobrio nabavku skupih i zastarelih električnih autobusa

Vojvodina 03. јул 2023.
2 min čitanja

JGSP Novi Sad: "Neka stručnjaci iz SSP-a dođu u preduzeće i na licu mesta se uvere u kvalitet autobusa"

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde zatražio je danas od gradske vlasti da obelodani „sve okolnosti nabavke deset tehnološki zastarelih“ električnih autobusa za potrebe Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća (JGSP) „Novi Sad“, za koje je podignut kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od osam miliona evra.

Kako je navedeno u saopštenju te stranke, u situaciji kada je za normalno funkcionisanje gradskog prevoza bilo potrebno nabaviti 50 novih autobusa JGSP „Novi Sad“ je kupio „trećerazredne električne autobuse“ koji, kako ističe SSP, sa jednim punjenjem mogu da pređu „čitavih“ 45 kilometara u idealnim uslovima, a zimi samo 26 kilometara.

„Ove šklopocije plaćene su neverovatnih 700.000 evra, a za te pare na tržištu mogli su se kupiti električni autobusi renomiranih svetskih proizvođača, koji sa jednim punjenjem prelaze 400 do 500 kilometara“, navode iz SSP.

Iz te stranke traže da se obelodani ko je i zašto pokrenuo i odobrio nabavku tih autobusa koji, kakko tvrde, ne mogu da reše nagomilane probleme gradskog i prigradskog prevoza, a istovremeno stvaraju nove.

JGSP: SSP obmanjuje javnost, kupili smo najkvalitetnije električne autobuse u Evropi

Javno gradsko saobraćajno preduzeće (JGSP) Novi Sad optužilo je večeras Stranku slobode i pravde (SSP) da obmanjuje Novosađane da su kupljeni “trećerazredni električni autobusi” i navelo da su kupili “najkvalitetnije električne autobuse u Evropi”.

“Suprotno mišljenju eminentnih stručnjaka iz EU sa kojima je JGSP Novi Sad sarađivao i koji smatraju da je ‘Solaris’ neprikosnoveni evropski lider u autobuskoj industriji, SSP samouvereno sipa neistine da na tržištu postoje kvalitetniji autobusi”, naveli su u saopštenju za javnost.

Naveli su da su istovetne autobuse kupili Oslo, Milano, Berlin, Hamburg, Hanover, Minhen, Varšava, Pariz, Brisel, Madrid, Barselona, Majorka, Rim, Salcburg, Prag, Geteborg, Malme.

“Isti model je 2017. proglašen za najbolji autobus u EU. Dakle, JGSP Novi Sad je kupio premijum proizvod, najkvalitetniji u Evropi”, piše u saopštenju.

Dodali su da su na preporuku stručnjaka iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kupljeni najkvalitetniji autobusi s brzopunjivim baterijama, koje mogu da se dopune za 10 minuta između dva polaska i koji “tim jednim ekspresnim, desetominutnim” punjenjem prelaze od 42 do 45 kilometara.

“To znači sledeće – svih 10 autobusa, od startovanja u 4 sata ujutru do 23 sata uveče, neprestano prevoze putnike”, naveli su u saopštenju.

Dodali su da su na taj način obezbedili “najjeftiniji i najkvalitetniji” prevoz za Novosađane, jer su “Solarisovi” električni autobusi, kada je potrošnja energenata u pitanju, “duplo jeftiniji” od autobusa koji troše prirodni komprimovani gas i gotovo tri puta je jeftiniji od autobusa na dizel pogon, a uz to su sa nultom emisijom štetnih gasova po životnu sredinu.

Pozvali su “stručnjake iz SSP-a” da dođu u preduzeće i na licu mesta se uvere u kvalitet autobusa i propozicije koje su definisali evropski stručnjaci.

“I ukoliko budu imali nekih zamerki, da to saopšte Evropskoj uniji. Takođe ih pozivamo da nađu jeftiniji i kvalitetniji autobus, makar i približnih mogućnosti u pogledu kvaliteta, trajanja baterije, trajanja garancije, ušteda i cene. U suprotnom, pozivamo ih da Novosađanima upute javno izvinjenje zbog obmana i neistina koje su izneli”, piše u saopštenju.

Podsetili su da je Novi Sad u poslednjih 10 godina u razvoj gradskog prevoza uložio više od 3,5 milijardi dinara, bez PDV-a.

(Autonomija, foto: Grad Novi Sad)