Skip to main content

Srpski ekstremisti spremali napad na Draginju Vuksanović Stanković

Jugoslavija 02. feb 2022.
4 min čitanja

Crnogorska policija od juče obezbjeđuje mjesto stanovanja poslanice Draginje Vuksanović Stanković, nakon što su od Agencije za nacionalnu bezbjednost dobili informaciju da je nekoliko članova ekstremnih prosrpskih navijačkih grupa pripremalo fizički napad na istaknutu crnogorsku političarku, članicu Socijaldemokratske partije, saznaje Pobjeda od više izvora iz ANB-a i Uprave policije.

Prema informacijama našeg lista, direktor Uprave policije Zoran Brđanin obavijestio je juče popodne Vuksanović Stanković da joj je, prema operativnim saznanjima, ugrožena bezbjednost te da su, u cilju eliminisanja prijetnji, preduzeli mjere zaštite prostora u kojem stanuje, ali da, shodno procjeni, za sada nema osnova za 24-satno obezbjeđenje.

Iako naizgled hitra reakcija, sistem bezbjednosti nije funkcionisao shodno procedurama predviđenim u slučajevima ugrožavanja sigurnosti.

(Ne)reagovanje

Pobjeda je još u petak 28. januara objavila informaciju, bez pominjanja imena i detalja, da su operativcima ANB-a proslijeđena saznanja kako pojedini članovi srpskih navijačkih grupa iz Crne Gore ,,planiraju da fizički napadnu i razlupaju privatni automobil jedne osobe iz opozicionih klupa u parlamentu, inače veoma popularne unutar suverenističkog bloka partija“.

Novinari Pobjede su imali podatak da su srpski ekstremisti targetirali poslanicu SDP-a Draginju Vuksanović-Stanković, ali nijesmo objavili punu informaciju, u želji da se ne kompromituje očekivana policijska akcija.

Iako su operativna saznanja bila iz vjerodostojnog izvora, direktor ANB-a Dejan Vukšić i načelnik Nikola Laušević, prema izvorima Pobjede iz Agencije, nijesu podatak o postojanju opasnosti odmah prenijeli Upravi policije.

Čak su u početku negirali da raspolažu takvom informacijom i tek nakon razgovora sa predsjednikom SDP-a Raškom Konjevićem, direktor ANB-a Vukšić je u, petak veče, operativne podatke proslijedio vrhu Uprave policije, direktoru Zoranu Brđaninu.

A operativna saznanja bila su prilično alarmantna i zahtijevala su, kako kažu stručnjaci za bezbjednost koje je Pobjeda konsultovala, hitru reakciju.

Opasnost

Prema informacijama Pobjede, pripadnici ekstremnih srpskih navijačkih grupa – neki od njih su članovi ,,Delija“ – obilježili su kao metu Draginju Vuksanović Stanković, kao jednu od istaknutih borkinja iz suverenističkog bloka.

Nastupi poslanice SDP-a u parlamentu, ali i učestvovanje u protestima prije i poslije dešavanja ,,desantnog ustoličenja na Cetinju 5. septembra, te otvoreno protivljenje da se Crkva Srbije postavi kao organizacija koja je iznad države i koja kontroliše vlast u Crnoj Gori – bili su ključni motivi da se skuje plan napada na Draginju Vuksanović Stanković“, otkrivaju izvori Pobjede.

Prema tim saznanjima, Vuksanović Stanković trebalo je da bude napadnuta u srijedu 26. januara, nakon podnevnog susreta Ženskog poslaničkog kluba sa Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan britanskog premijera. Planiran je bio fizički napad nakon završetka radnog ručka i razgovora, kada bi poslanica SDP-a krenula do svojih kola koja su bila parkirana u blizini Njegoševog parka.

Sticajem okolnosti, zbog jednog prethodno dogovorenog sastanka, Vuksanović-Stanković je otišla sa razgovora koji su vođeni u hotelu ,,Hilton“ – sat ranije.

Nemoguće je sada utvrditi da li ova operativna saznanja precizno otkrivaju sve planove i da li je napad trebalo da se odigra baš tog dana i to nakon razgovora sa međunarodnim zvaničnicima. Izvjesno je da su potencijalni napadači mogli da saznaju kretanje Draginje Vuksanović-Stanković, jer je ovaj susret bio i zvanično najavljen.

Bitna je i činjenica da informacije o prijetnji po bezbjednost poslanice crnogorskog parlamenta nijesu nastale pregledom zloćudnih objava na društvenim mrežama, već na osnovu opservacija i procjena operativaca ANB-a na terenu.

“Profesionalci”

Zato je začuđujuće da su ljudi iz bezbjednosnog sektora ,,prespavali“ čitav vikend, bez ikakve reakcije, a da je iz Uprave policije Draginja Vuksanović Stanković zvanično obaviještena o postojanju opasnosti – tek petog dana, juče oko 14 sati.

Ako je provjerom utvrđeno da ne postoji nikakva opasnost, zašto su onda naložene višestruke dnevne opservacije stana poslanice?

Međutim, teško je povjerovati da će, ako postoji i neka ,,udaljena prijetnja“, diskretno pojavljivanje policajaca, dva ili tri puta tokom dana u okolini njenog stana, obeshrabriti one koji planiraju napad, kako se to kaže u policijskom žargonu, na lice ili imovinu lica.

Ko zna, možda neko u vrhu bezbjednosnog sektora, ipak, procjenjuje da poslanik ili poslanici iz bloka crnogorskih građanskih partija treba više da trpe, s obzirom na to da su pojedini iz vlasti ekspresno dobijali policijsku zaštitu i to zbog anonimne prijetnje elektronskom poštom?

Drugačiji aršin za ministarke

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović imaju 24-satnu policijsku zaštitu.

Bratić je neposrednu i ličnu policijsku zaštitu dobila 15. februara prošle godine, a odluka je donešena nakon što je dva mjeseca ranije, u decembru 2020. uhapšen Ilija Dedić (49) zbog ugrožavanja sigurnosti ministarke.

On je ometao kretanje službenog vozila Ministarstva i prijetio ministarki Bratić, koja je nakon tog incidenta saopštila da se osjeća ugroženo.

Borovinić Bojović policijsku zaštitu ima od 15. aprila prošle godine, nakon što je prijavila da je dobila mejl sa prijetećim sadržajem, u kojem su se pominjala i njena djeca.

Tužilaštvo je ovu prijavu kvalifikovalo kao krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović tada je Vijestima rekao da se „radi o hrabroj ženi“, te da će „njenu bezbjednost u potpunosti zaštititi, kao i svih građana“.

– Nećemo dozvoliti da neko u Crnoj Gori bude ugrožen zbog posla koji obavlja – rekao je on tada.

Ministarka zdravlja prijavila je policiji novu prijetnju krajem decembra prošle godine. Na privatni mejl stigla joj je poruka prijetećeg sadržaja po nju i njenu porodicu.

Draško Đuranović, Kaćuša Krsmanović (Pobjeda)

Vuksanović Stanković: Neće nas prepasti i pokolebati da se i dalje borimo za evropsku Crnu Goru

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković potvrdila je za Antenu M da je juče dobila informaciju od direktora Uprave policije o ugroženosti njene bezbjednosti, pa joj se, kako je kazala, obezbjeđuje mjesto stanovanja prema informacijama koje je primila od Zorana Brđanina.

“Ja ovo ne doživljavam samo lično, kao napad na mene, nego kao napad jedne nazadne nacionalističke politike na sve ono što predstavlja građansko, multietničko i evropsko biće Crne Gore”, kaže Vuksanović Stanković i dodaje:

“Zato poručujem svima da smo mi, crnogorski narod koji se bori za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru, neustrašivi i da nas u daljoj borbi za evropsku Crnu Goru apsolutno ovakva stvar neće prepasti i na bilo koji način pokolebati da nastavimo da se borimo za naše ciljeve, koje će sjutra Crnu Goru uvesti u Evropsku uniju, tamo gdje joj je mjesto, a ne u politiku devedesetih godina i politiku sukoba”, ističe u izjavi za Antenu M.

Ponavlja da je trenutno obezbijeđeno mjesto njenog stanovanja, te da ne bi dalje komentarisala odluku nadležnih državnih organa.

Vjeruje da će nadležni krajnje profesionalno odraditi svoj posao.

(Antena M)