Skip to main content

SRĐAN ŠUŠNICA: Rusija preko Srbije i RS destabilizuje NATO

Intervju 20. okt 2021.
3 min čitanja

Entitet Bosne i Hercegovine, Republika Srpska, i Srbija, kao njen mentor, dijamanti su u vanjsko-političkoj vojnoj strategiji Rusije i odličan resurs da se destabilizuje zaleđe NATO-a, ocijenio je kulturolog, pravnik i publicista Srđan Šušnica u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

On je kazao da se region suočava sa postjugoslovenskom krizom dugog trajanja.

“Sve što gledamo u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu je kriza koja ima centralno ishodište, a to je država Srbija. Jedna od najdestruktivnijih političkih tvorevina Srbije je Republika Srpska. Lider bosanskih Srba Milorad Dodik koristi sve što je rat stvorio u BiH, a stvorio je političku tvorevinu koja nije lišena osnovnih instrumenata kojima bi mogla da se stvara kriza kao što je ova danas”, rekao je Šušnica.

Smatra da će Dodik ići na dalje urušavanje ustavnog poretka BiH, ali i da mu je jedini izlaz pomoć iz Beograda i Moskve.

“Realno je da Rusija može dosegnuti do Bosne. Rusija je u regionu demonstrirala moć da može da ubaci specijalne jedinice unutar zemlje tokom pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, 2016. godine”, podsjetio je Šušnica.

“Dodik nastoji da povrati državnu suverenost “devetojanuarske RS””

Prema njegovim riječima, Dodik nastoji da povrati državnu suverenost “devetojanuarske RS”, koju su tokom rata u BiH stvorili osuđeni zločinci.

“Ta suverenost je bila pobunjenička, ali dovoljno jaka da se taj vid političke tvorevine prizna Dejtonskim sporazumom. Nijedna garnitura političara u RS nije shvatila Dejton kao šansu, već kao vrstu poraza maksimalističke, agresorske i zločinačke politike koja je stvorila RS. Otkako je Dodik došao na vlast, taj se narativ “devetojanuarske RS” revitalizuje, glorifikuje ratne zločince i simboliku 9. januara”, naglašava Šušnica.

Dodik je moguć, ocjenjuje, jer međunarodna zajednica ne reaguje.

“Dodikova politika je posljedica neriješenog pitanja ustavne reforme BiH, gubitka energije u evroatlantskim integracijama Zapadnog Balkana i velike nezainteresovanosti Evrope i SAD za Balkan”, rekao je Šušnica.

Napominje i da je za vrijeme administracije predsjednika SAD Donalda Trampa bilo primjetno pojačano naoružavanje Srbije, agresivnost prema susjedima i intenzivno oslanjanje na Rusiju.

“Trampov mandat nanio je ogromnu štetu Balkanu, gotovo nepovratnu. Ne treba izgubiti iz vida ni šta će se desiti na sljedećim američkim izborima. Cio region se treba pripremiti za dan poslije Bajdena”, smatra Šušnica.

Moguće je, prema njegovim riječima, da Dodika spasi SDA i ponudi mu određene ustupke na uštrb suvereniteta BiH.

“Drugi scenario je eskalacija krize ka pobunjeničkom djelovanju, možda i oružanim incidentima”, rekao je Šušnica.

“Porfirije frontmen srpskog sveta”

Komentarišući posjetu patrijarha Porfririja BiH, kaže da je on frontmen srpskog sveta i politička figura na čelu institucije koja sebe zove SPC.

“To je turneja po regionu, skupljanje pozitivnih utisaka. Porfirije se u Zagrebu prestavio kao ne toliko nacionalno orijentisan i radikalan, ali je pokazao pravo lice”, navodi Šušnica.

Situacija na Kosovu, kaže, samo je jedna od manifestacija krize, a Srbija želi političku i vojnu eskalaciju.

Ponavlja da se Srbija, u prethodne četiri godine, ubrzano naoružala i da to sve treba da zabrine.

“Mahom su svi ti resursi dolazili iz Rusije ili Kine”, naveo je Šušnica.

Komentarišući da li je hapšenje državne sekretarke MUP-a Srbije Dijane Hrkalović istinski obračun vlasti u Beogradu sa korumpiranim pojedincima ili skretanje sa gorućih tema, odgovara da to ne bi stavljao u regionalni strateški kontekst.

“Riječ je o zamjeni generacija, umjesto Belivukovog klana doći će neki drugi, samo je zamjena resursa”, smatra Šušnica.

Dodaje i da je izbor novog američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila posljednji trenutak da se SAD vrati na Balkan.

“Taj povratak bi morao biti mnogo agresivniji, odlučniji i da ima za cilj vojno odvraćanje, a tek onda političko razračunavanje sa pojedincima koji brutalno ugrožavaju mir i stabilnost regiona”, zaključio je Šušnica.

(Gradski, Foto: N1)