Skip to main content

Crveno-crna koalicija i definitivno

Izdvajamo 28. јун 2012.
3 min čitanja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je mandat za formiranje vlade poverio lideru koalicije okupljenje oko SPS Ivici Dačiću koji ga je uverio da ima većinu i da može da zakaže nastavak konstitutiivne sednice Skupštine Srbije.

Nikolić je na konferenciji za novinare rekao da ga je koalicija SPS-PUPS-JS danas uverila da je okupila većinu i da će u toj većini biti Srpska napredna stranka i Ujedinjeni regioni Srbije i „verovatno neki drugi predstavnici građana Srbije u Skupštini Srbije“.

„Vlada Srbije treba da bude mala po broju, efikasna i odgovorna i da dogovorom odlučuje o bitnim stvarima za građane“, rekao je Nikolić, posle sastanka sa Dačićem.

On je kazao da koja god vlada bude izabrana, ona će biti na evropskom putu i mora da bude posvećena tome da građanima obezbedi bolji život.

„Brisel se nije mešao u izbore što je bio sasvim jasan znak da na ovim izborima prvi put EU nije morala da ističe nekog kao favorita, pošto je potpuno jasno da bilo kakva vlada bude formirana biće na evropskom putu“, istakao je Nikolić.

On je rekao da je danas Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika i da na današnji dan Srbija dobija promene, te se nada da će se građani obradovati toj „vidovdanskoj vesti“.

„Te promene predstavljaju novu stranicu u našoj istoriji. Dan kada ćemo početi izgradnju stabilnog državnog sistema i boljeg života za naše potomstvo i vratiti naciji ponos kakav smo nekada imali“, rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, to neće biti lako jer breme koje je nasleđeno je teško, a pitanje Kosova rešavano na način na koji se izbegava odgovornost, a teret prebacuje na narod koji pokušava da preživi dugi niz godina u izuzetno teškim okolnostima.

„Mi želimo da preuzmemo odgovornost i stvorimo uslove za mir i stabilnost i gradimo mostove prijateljstva i međusobnog uvažavanja. Naši prijatelji su i na zapadu i istoku i sveru i jugu i svi susedi su nam važni“, istakao je Nikolić.

Kako je naveo, predstoji borba protiv kriminala i korupcije, reforma pravosuđa i medija, ispitivanje sumnjivih privatizacija, izgradnja infrastrukture i jačanje ekonomije.

Ruski rulet

„Zašto bismo bili u nečijoj vladi ako možemo da vodimo vladu“, rekao je juče predsednik SPS-a Ivica Dačić i zapravo otklonio dilemu: Srbiju očekuje crno-crvena koalicija, potpomognuta URS-om. Upravo ova kombinacija je, prema diplomatskim izvorima, bila predlog Rusije, koja će za vreme ove vlade učvrstiti svoje ionako jake pozicije u Srbiji i srbijanskoj privredi.

Interesantno je, kako vele visokorangirane diplomate, da ni Rusi ne žele da vide DSS u Vladi Srbije.

Sam lider socijalista pre desetak dana je potvrdio da Rusi vrše pritisak na njega da formira vladu sa naprednjacima, ali je istovremeno poručio da je on ‘srpski nacionalista’ i da na njega ne mogu da utiču ni London ni Vašington ni Moskva.

Dačić danas kaže da je ključni problem kakvu će poziciju u novoj vladi imati koalicija oko SPS-a, da li će je voditi ili samo biti u njoj. „Nisam prihvatio nikakvu ponudu i predlog, nego smo je primili k znanju, a stranački organi će doneti odluku“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je dodao da će ta odluka biti doneta brzo, jer su poznate sve činjenice.

„Ja sam zatražio da se rukovodstvo SPS-a i druge dve stranke iz koalicije (PUPS i JS) izjasne o vladi bez mog učešća u odlučivanju“, rekao je Dačić i dodao da za njega nije najvažnije da li će biti premijer.

Stručnjaci smatraju da, kada kaže da će se stranački organi odrediti prema nekoj temi, lider stranke traži alibi za već donetu odluku.

Upitan da li je od Borisa Tadića tražio da vodi vladu, Dačić je rekao da to ne bi bilo korektno prema Tadiću.

On je, međutim, dodao da se politički profil Srbije posle drugog kruga predsedničkih izbora izmenio i da su se desile velike tektonske promene na političkoj sceni i da je jasno da ne postoji dvopartijska Srbija.

Ostaje da vidimo kako će na ovo „očekivano iznenađenje“ reagovati građani Vojvodine, koji su glasali sasvim drukčije.

(Beta/Autonomija)