Skip to main content

Srbija ukinula stalnu policijsku zaštitu Ambasadi BiH

Info 15. јан 2023.
2 min čitanja

"Osoblje zaposleno u Ambasadi i Konzulatu osjeća se nesigurno"

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH potvrdili su nama da su informirani o ukidanju policijske zaštite Ambasadi i Konzulatu u Beogradu.

Srbijanska policija ukinula je stalnu policijsku zaštitu Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu, saznaje sarajevski portal Istraga.

Prema infomacijama ovog portala, stalna policijska zaštita je ukinuta prije tridesetak dana.

„Rečeno nam je da MUP Republike Srbije nema kapaciteta da štiti našu Ambasadu. Još su nam kazali da će i neke druge ambasade ostati bez stalne policijske zaštite. Međutim, prema mojim informacijama, nijednoj ambasadu država regiona nije ukinuta stalna policijska zaštita“, kazala je za Istragu bh. ambasadorica u Beogradu Aida Smajić.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH potvrdili su za portal Istraga da su informirani o ukidanju policijske zaštite Ambasadi i Konzulatu u Beogradu.

„Zaprimili smo informaciju od Ambasade. Pokrenute su provjere i kontakti“, rečeno nam je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Ambasadorica BiH u Beogradu kaže da se osoblje zaposleno u Ambasadi i Konzulatu osjeća nesigurno.

„Mi se zaključavamo kada smo na poslu. Skoro da je nemoguće raditi bez stalne policijske zaštite“, kazala nam je ambasadorica Smajić.

Ambasada BiH je poslala nekoliko dopisa vlastima Republike Srbije, ali se, suštinski, ništa nije promijenilo. Zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije su saopćili bh. diplomatama da policija nije u njihovoj nadležnosti.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić 9. januara ove godine prisustvovao je obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske.

Osim ministra Dačića, obilježavanju dana RS je prisustvovalo nekoliko visokih zvaničnika Srbije, među kojima su predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, narodni poslanik Milimir Vujadinović, ministrica zdravlja Danica Grujičić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković…

Paradi u Istočnom Sarajevu i svečanostima u Banja Luci povodom dana RS kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, prisustvovao je i Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon što su objavljeni podaci o prisustvu Danila Vučića obilježavanju neustavnog dana RS, zvaničnici Srbije su pokrenuli kampanju protiv medija u BiH, ali i institucija u BiH.

Srbijanske vlasti, kako saznajemo, namjeravaju uručiti protestnu notu ambasadorici BiH u Beogradu zbog objave dokumenata koji se odnose na Danila Vučića.

(Slobodna Bosna), foto: Pixabay)