Skip to main content

Srbija se opet nije uskladila sa odlukama Saveta EU vezano za ljudska prava

Info 21. mar 2023.
2 min čitanja

Među sankcionisanima su zvaničnici talibanske vlade u Avganistanu, ruski oficiri, zvaničnici is Južnog Sudana, Burme Irana i Sirije

Srbija se nije usaglasila sa odlukom Saveta Evropske unije (EU) koje se odnose na restriktivne mere za devet pojedinaca i tri subjekta s obzirom na njihovu ulogu u činjenju teških kršenja i zloupotreba ljudskih prava, posebno zbog seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

Naime, radi se o odluci koju je Savet EU doneo 7. marta uoči međunarodnog dana žena protiv osoba koje su kršile prava žena u svetu. Među sankcionisanima su zvaničnici talibanske vlade u Avganistanu, ruski oficiri, zvaničnici is Južnog Sudana, Burme Irana i Sirije.

Na listi sankcionisanih se nalaze dva vršioca dužnosti talibanskih ministara za koje se smatra da stoje iza uredbi kojima se ženama zabranjuje visoko obrazovanje i rodno segregirane prakse u javnim prostorima.

Takođe su uvršteni i službenici Moskovske policijske stanice odgovorni za proizvoljna hapšenja i pritvaranja, kao i za mučenje i druga okrutna, nehumana i ponižavajuća postupanja u kontekstu cenzure i ugnjetavanja ruskih vlasti.

Lista će takođe ciljati visokorangirane pripadnike ruskih oružanih snaga, čije su jedinice sistematski učestvovale u aktima seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u Ukrajini u martu/aprilu 2022. godine, u kontekstu vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

Među sankcionisanim licima su i vladini zvaničnici koji komanduju južnosudanskim milicijama odgovornim za široko rasprostranjenu i sistematsku upotrebu seksualnog i rodno zasnovanog nasilja kao ratne taktike u zemlji. Na listi je takođe i i zamenik ministra unutrašnjih poslova u Burmi.

Među sankcionisanim subjektima su zatvor Karćak u Iranu, Sirijska republikanska garda i Kancelarija šefa za poslove vojne bezbednosti u Burmi, zbog njihove uloge u ozbiljnim seksualnim i rodno zasnovanim kršenjima ljudskih prava.

Sa ovom odlukom EU su se usaglasile sve ostale zemlje Zapadnog Balkana: Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, ostale zemlje kandidati za punopravno članstvo poput Ukrajine i Moldavije kao o članice evropskog ekonomskog prostora, Island, Lihtenštajn i Norveška.

“Ove zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je”, navodi se u saopštenju koje je izdao Josep Borrell (Žozep Borelj) visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost.

(Slobodna Evropa, Foto: Evropska Komisija)