Skip to main content

Srbija sa Kinezima pokreće projekat sekvenciranja 1.000 balkanskih genoma

Jugoslavija 14. jan 2023.
< 1 min čitanja

"Krajnji cilj je da se na globalnom nivou napravi velika baza informacija i podataka o našoj genetici, što će biti ogroman korak za dalji razvoj, pre svega biomedicine, novih lekova i razvoja nove dijagnostike"

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) planira da pokrene projekat sekvenciranja 1.000 balkanskih genoma.

U tom projektu veliku ulogu imaće kineska kompanija BGI grupa i sa njom povezane firme, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović za Novu ekonomiju.

Kompanija BGI Genomiks, koja je deo ove grupe, nalazi se na listi kineskih vojnih kompanija američkog Ministarstva odbrane. Begović navodi da je reč o regionalnom projektu sekvenciranja 1.000 balkanskih genoma, o čemu već godinama pričaju sa Radetom (Radojem) Drmancem, koji je jedan od potpredsednika u BGI i CSO Complete Genomics iz Kalifornije.

„On živi u Americi gde vodi kompanije i pokušaće da nam svojom ekspertizom pomogne da izguramo tako veliki projekat i da dođemo do rezultata“, rekla je Begović i objasnila da će se projekat realizovati paralelno sa sličnim projektima koji se rade u Velikoj Britaniji ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

„Krajnji cilj je da se na globalnom nivou napravi velika baza informacija i podataka o našoj genetici, što će biti ogroman korak za dalji razvoj, pre svega biomedicine, novih lekova i razvoja nove dijagnostike“, navela je.

Kompaniju Complete Genomics kupio je BGI 2013. godine, pa je sada podružnica kompanije MGI, koja je deo BGI grupe.

Drmanac, jedan od čelnih ljudi kompanije Complete Genomics, obezbediće deo potrošnog materijala koji je potreban za reginalno istraživanje genoma, navela je Begović.

Sekvenciranje ljudskog genoma se sve više koristi u različitim zdravstvenim sistemima širom sveta, rekao je za Novu ekonomiju profesor i genetičar Miodrag Stojković.

Programi kliničkog skeniranja imaju za cilj ispitivanje gena ili varijanti kako bi se identifikovao povećani rizik i time sprečila buduća bolest – na primer, povećani rizik od bolesti kao što su rak, srčana oboljenja ili sterilitet, rekao je Stojković.

(Radio 021, foto: Pixabay)