Skip to main content

Srbija protiv nasilja pisala Evropskom parlamentu, traži hitnu međunarodnu istragu izbora

Info 14. феб 2024.
2 min čitanja

"Ceo svet video Vučićevu izbornu prevaru"

Koalicija Srbija protiv nasilja obratila se danas formalnim pismom Evropskom parlamentu pozdravljajući nedavno usvojenu rezoluciju i zvanično tražeći pokretanje hitne „ad hoc fact finding“ misije koja bi istražila izborne nepravilnosti u Srbiji – kaže za Danas Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta i prvi na listi koalicije Srbija protiv nasilja.

U pismu se takođe pozdravlja spremnost Evropskog parlamenta da pozove Evropsku komisiju da pokrene i dodatnu nezavisnu ekspertsku istragu, kao i spremost da se izradi “Pribe izveštaj” o sistemskom kršenju vladavine prava u Srbiji i otetim istitucijama i zarobljenim medijima.

– Donošenje rezolucije Evropskog parlamenta je najznačajniji politički događaj nakon pokradenih izbora. To znači da je ceo svet video Vučićevu izbornu prevaru. Ovo je početak velike promene odnosa EU prema korumpiranom naprednjačkom režimu, a u narednim danima obratićemo se zvanično i Evropskoj komisiji kako bi se pokrenula i nezavisna ekspretska istraga i izradio “Pribe izveštaj” o činjenici da je Srbija oteta država, na šta smo dugo upozoravali – kaže Lazović.

Prema njegovim rečima, dokaz da naše institucije ne rade i da je Srbija oteta država od strane naprednjačkog režima je i to što je ceo svet video izbornu krađu, ali ne i domaće pravosudne institucije.

– Mi smo se prvo obraćali svim nadležnim sudovima, policiji, tužilaštvu, ali ništa. Naši pravni timovi nisu stali. Zato je važno, ne samo da se izbori ponove, nego da se naprave promene tako da njihovo ponavljanje bude u fer i poštenim uslovima, znači sređivanje izbornog spiska, otvaranje RTS-a i ispunjavanje svih preporuka OEBS/ODHIR-a i CRTA – smatra on.

Ovo znači, objašnjava dalje, i insistiranje na odgovornosti svih koji su učestvovali u ovim malverzacijama, kao i oslobađanje institucija tako da više nikada ne budemo u situaciji da sudovi i tužilaštva umesto u interesu građana, rade za vladajuću stanku i štite odgovorne za krađu.

– U narednim danima obratićemo se i Evropskoj komisiji i zemljama članicama Evropske unije za podršku za razrešenje duboke političke krize u kojoj se Srbija nalazi posle pokradenih izbora. Međunarodna podrška jedan je od tri glavna pravca delovanja opozicije. Obraćanje svim domaćim pravosudnim instancama, kao i akcije i protesti kako se ne bi dozvolilo da Vučić pobegne od ove teme i ona se zaboravi su druga dva pravca – zaključuje Lazović.

(Danas)