Skip to main content

„Srbija protiv nasilja“ dobila poziv da prisustvuje usvajanju Rezolucije o izborima u Srbiji u EP

Info 01. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Diskusija na panelu biće prilika da otvorimo dijalog o trenutnom stanju demokratije u Srbiji i adresiramo izazove nakon 17. decembra"

Članovi koalicije Srbija protiv nasilja dobili su poziv Evropskog parlamenta da prisustvuju sednici tog tela kada se bude raspravljalo o izbornim neregularnostima i usvajala rezolucija, 8. februara, u Strazburu.

Poziv, u koji je Danas imao uvid, potpisala je Viola Fon Kramon, poslanica Evropskog parlamenta iz stranke Zelenih.

Naziv sednice, koji piše u pozivu, glasi: „Srbija – demokratija na raskrsnici“.

Na tom zasedanju EP, na koje je Srbija protiv nasilja dobila poziv očekuje se da bude izglasana rezolucija o izborima u Srbiji, koji su se odigrali 17. decembra, prošle godine.

„Diskusija na panelu biće prilika da otvorimo dijalog o trenutnom stanju demokratije u Srbiji i adresiramo izazove nakon 17. decembra. Želela bih da naglasim važnost napora koje preuzima EP u očuvanju demokratije u Srbiji“, piše u pozivu Viole Fon Kramon.

Evropski parlament igra ključnu ulogu u podsticanju demokratskih vrednosti ljudskih prava i vladavine prava u Srbiji, kao i na celom Zapadnom Balkanu, navodi se.

Poslanici Evropskog parlamenta, koji je imao posmatrače na srpskim izborima, izneo je na plenarnoj sednici niz oštrih kritika na račun režima Aleksandra Vučića, u kontekstu toga da je – pokrao izbore.

Kako saznajemo, koalicija Srbija protiv nasilja imaće sutra sastanak na kojem će odrediti ko će od njenih predstavnika učestvovati na sednici Evropskog parlamenta.

(Danas, Foto: Pixabay)