Skip to main content

Srbija pozvala OEBS na nove izbore u Beogradu

Info 09. мар 2024.
2 min čitanja

"Ambasador Žiofre istakao je značaj koji EU pridaje brzom sprovođenju preporuka ODIHR-a za jačanje izbornog okvira"

Vlada Srbije uputila je poziv Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da pošalje posmatračku misiju za predstojeće lokalne izbore u Beogradu, saopštio je Kabinet premijerke Ane Brnabić.

Kako se navodi u objavi 9. marta, poslata je molba Kancelariji OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) da upute eksperta koji bi pomagao u unapređenju jedinstvenog biračkog spiska.

Saopšteno je da je Brnabić 8. marta u Beogradu održala sastanak sa čelnicima kancelarija OEBS-a i Evropske unije (EU) u Srbiji, Janom Bratuom i Emanuelom Žiofreom, ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandrom Martinovićem i poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milanom Marinovićem.

Dodaje se da je na tom susretu predstavila šta je od 2012. godine do danas urađeno na ažuriranju biračkog spiska u Srbiji.

„Ambasador Žiofre istakao je značaj koji EU pridaje brzom sprovođenju preporuka ODIHR-a za jačanje izbornog okvira“, navodi se u saopštenju.

ODIHR i CRTA o izborima

Nakon parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra, u Beogradu će posle dva neuspela pokušaja da se održi konstitutivna sednica izbori biti ponovljeni. Odluku je donela vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), čija lista nosi ime njenog lidera i aktuelnog predsednika države Aleksandra Vučića, usled nemogućnosti da formira vlast u glavnom gradu jer nije osvojila većinu od ukupno 110 odbornika.

Demokratska opozicija i posmatračka misija CRTA naveli su u decembru da je vlast sistemski pokrala izbore, najpre dovođenjem državljana Bosne i Hercegovine i ljudi iz gradova u Srbiji u kojima 17. nisu održavani izbori da nezakonito glasaju za SNS tako što ih je prethodno fiktivno prijavila na beogradske adrese. Zbog toga su zatražili ponavljanje izbora u Beogradu i međunarodnu istragu neregularnosti u izbornom procesu u Srbiji.

ODIHR je 28. februara objavio finalni izveštaj o izborima u Srbiji u kom se navodi da uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika države Aleksandra Vučića. Dodaje se da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Evropski parlament (EP) 8. februara rezolucijom je zatražio međunarodnu istragu o nepravilnostima na decembarski izborima i suspenziju finansija EU za Srbiju u slučaju da se dokaže da su vlasti sprovele izbornu prevaru.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Autonomija)