Skip to main content

„Srbija ostaje duboko podeljeno društvo“

Info 18. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Ako opozicija izgubi izbore u Beogradu oni će biti pravi gubitnici ovih izbora"

Profesor na Fakultetu političkih nauka Salviša Orlović ocenio je da je Srbija nakon izbora „ravnost sa dve interpretacije“, jedna je ona koja se prikazuje na televizijama N1 i Nova S, a druga je ona koja se prikazuje na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović rekao je da „ne može preko noći da se ispravlja ono što je uništavano 12 godina“.

Slaviša Orlović je istakao da za dvadesetak godina, koliko se održavaju izbori u Srbiji, nije zabeleženo da se u izbornoj noći do 21.20 sati nije obratila ni vlast ni opozicija.

Rezultati za parlamentarne izbore koje je objavio Cesid je, prema rečima profesora Orlovića, manje činilo neizvesno ove izbore.

„Ono što se verovatno i dalje vaga to je Beograd. Do velikih promena u Srbiji dolazi kombinacijom dva grupe faktora. Jedan je da su građani zasićeni vlašću, a drugi da te promene dolaze sa Zapada“, objašnjava Orlović.

Komentarišući rezultate parlametarnih izbora liste “Srbija protiv nasilja” Dragan Popović je rekao da “nije preterani uspeh, ali nije ni neuspeh” i dodao da je rezultat na nivou onog koji su im davale istraživačke agencije.

“Nadali su se mnogi nekakvom iznenađenju do kraja, ali tog iznenađenja nije bilo. Ostali su na onome što im je prognozirano. Jača je opozicija sada nego što je bila u prethodnom parlamentu”, ocenjuje Popović.

Kako ističe, ovo nisu izbori gde će Aleksandar Vučić da “padne”, ali jesu izbori gde „može da počne promena“. Ozbiljni neupeh SNS će se desiti kada dođe do poraza u Beogradu, smatra Popović.

Ako opozicija izgubi izbore u Beogradu, smatra Orlović, oni će biti pravi gubitnici ovih izbora, ističe profesor Orlović.

„Najveći pobednik je Aleksandar Vučić, a najveće iznenađenje dr Nestorović“, kazao je, dodajući da je jedan od najvećih gubitnika izbora SPS.

(N1)