Skip to main content

Sramotan narativ pisma namenjenog učenicima povodom državnog praznika

Info 14. сеп 2022.
2 min čitanja

"Pogotovo u multinacionalnoj sredini kakva je Vojvodina"

Povodom 15. septembra, „Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“ na adrese novosadskih osnovnih škola stiglo je uputsvo Gradske uprave za obrazovanje kako obeležiti ovaj praznik, kojim se, između ostalog, nalaže da se učenicima pročita pismo kojim se, inače, promoviše nacionalizam, sabornost i srpski koletivizam.

Urednica portala Bebac Jasmina Mihnjak izjavila je za Autonomiju da je sramotno da se deca indoktriniraju na ovakav način pogotovo u multinacionalnoj sredini kakva je Vojvodina.

“Sramotan je taj narativ da smo mi Srbi iznad drugih. Deca ne smeju da se koriste u ovakve svrhe. Oni treba da drugačiji način da uče o nacionalnoj pripadnosti”, kazala je Mihnjak.

I pojedine organizacije ocenile su da je takav sadržaj neprimeren posebno u Vojvodini, u kojoj žive različite nacionalne zajednice.

Upravo na to je ukazao Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, koji je pozvao škole da odbiju čitanje pomenutog teksta “jer ne ostavlja prostor za izbore pojedinca i za pripadnike drugih etničkih zajednica koje imaju značajan udeo u vojvođanskoj kulturi”.

Ta organizacija citira deo pisma u kojem se navodi i da je “ovaj dan simbol junaštva i jedinstva nacije, koji Srbija, Republika Srpska i srpski narod gde god da živi, slavi zajedničkim praznikom. On je i poruka da samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoju kulturu, tradiciju, veru”.

Oglasilo se i Bošnjaško nacionalno veće ocenivši “da je čitanje tog teksta u sandžačkim školama i u ostalim nacionalno mešovitim sredinama u suprotnosti sa poštovnjem i uvažavanjem različitosti i multietičnosti“.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je pismo kao „motivacione pamflete u Nemačkoj 1930-ih godina koji unose podele i nelagodu među velik broj roditelja”.

„U pismu koje će biti pročitano učenicima navod se, između ostalog, da je ‘srpska trobojka našim precima bila je veća i važnija i preča od života’, ‘Neka živi srpsko jedinstvo, naša sloboda i naša crveno-plavo-bela trobojka! Neka živi srpski narod gde god živeo’, ‘U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!'“, ističe LSV kao posebno sporan saržaj.

Ta stranka navela je da je pismo sačinilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje vodi Darija Kisić Tepavčević, te pozvalo ministarku da povuče “nakaradnu preporuku i zaustavi dodatne podele u našem društvu”, naglašavajući da “deca moraju biti ravnopravna, sigurna i slobodna, bez obzira na svoju nacionalnu, versku ili zavičajnu pripadnost”.

Međutim, ovim povodom nisu se oglasnili prosvetni sindikati ili udruženja roditelja.

Nastavnica jedne novosadske multinacionalne osnovne škole rekla je za Autonomiju da za ovu temu nisu preterano zainteresovani ni nastavnici a ni roditelji.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je 2020. godine u znak sećanja na proboj Solunskog fronta 1918. godine i proslavlja se kao radni dan.

(Autonomija, foto: Pixabay)