Skip to main content

Spremamo se za kontraofanzivu, poručili Cetinjani u šetnji za Ukrajinu

Jugoslavija 24. apr 2023.
< 1 min čitanja

Na Cetinju je održano više od 100 protestnih šetnji na kojima je podržana Ukrajina

Građani Cetinja su u ponedjeljak, šetnjom gradskim ulicama, obilježili godinu i dva mjeseca ruske agresije na Ukrajinu.

„Protestnom šetnjom pružili smo podršku herojskom ukrajinskom narodu u njihovoj borbi za slobodu“, navodi se u proglasu organizatora šetnje.

Glavna poruka na transparentima je glasila „Spremamo se za kontraofanzivu“, dok su okupljeni još nosili transparente kojima su poslate političke poruke na račun novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji dovodi u pitanje svoju inauguraciju na Cetinju.

Pred zgradom bivšeg ruskog poslanstva na Cetinju otpjevana je himna Ukrajine, a zatim je nekoliko desetina prisutnih građana minutom ćutanja odalo počast svim ukrajinskim žrtvama u ratu.

Od 24. februara prošle godine kada je Rusija napala Ukrajinu, na Cetinju je održano više od 100 protestnih šetnji na kojima je otvoreno podržana ukrajinska vojska.

Protesti su održavani svakodnevno tokom prvih nekoliko mjeseci od početka agresije, kada su učesnici farbali po jednu ploču na Dvorskom trgu u boje ukrajinske zastave.

Potom su protesti održavani jednom mjesečno.

Šetnjama građana Cetinja i manifestaciji podrške Ukrajini, povremeno su se pridruživali ambasadori zemalja članica Evropske unije i SAD.

Putem video linka Cetinjanima se obratio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski 8. oktobra prošle godine.

(RSE, arhivska foto: Antena M)