Skip to main content

Sprečiti pritisak na lokalne medije

Građani 31. okt 2011.
< 1 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najavili su da će sa velikom pažnjom pratiti šta se dešava sa lokalnim medijima u periodu pre početka izborne kampanje, pošto „postoje jasne indicije da pojedine političke stranke u ovom periodu vrše dodatni pritisak na ove medije i njihovu uređivačku politiku“.

Oni su kao primer za mogući pritisak na medije naveli slučaj u Kuli, gde je zastupnik državnog kapitala u Informativno-propagandnom centru „Kula“ d.o.o. Đorđo Bojović smenjen „bez valjanog obrazloženja“. To po njima ukazuje na neodrživost ostanka države u medijima. Ova dva udruženja su posebno zabrinuta zbog činjenice da u ovom slučaju nije konsultovana redakcija.

„Mnogi mediji u Srbiji su u teškoj situaciji, a posebno oni kojima je poništena privatizacije, kao što je slučaj sa IPC Kula. Oni se nalaze u svojevrsnom vakuumu, odnosno njima upravlja Agencija za privatizaciju, koja je i donela odluku o smeni. Nije jasno koji su mehanizmi i parametri na osnovu kojih Agencija donosi odluku o postavljanju zastupnika u ovim medijskim kućama“, navodi se u saopštenju.

Udruženja zahtevaju da se u svim medijima, kojima upravlja država, posredno ili neposredno, na rukovodeća mesta biraju ljudi isljučivo uz konsultacije sa članovima redakcije.

(Autonomija)