Skip to main content

Specijalni sud: Ponovo izrečene iste kazne optuženima za ubistvo Ćuruvije

Građani 02. dec 2021.
2 min čitanja

Sudsko veće Specijalnog suda osudilo je danas za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nekadašnjeg načelnika Službe državne bezbednosti Radomira Markovića, kao i nekadašnjeg šefa beogradskog centra SDB Milana Radonjića na po 30 godina zatvora.

Takođe na po 20 godina osuđeni su nekadašnji pripadnici SDB Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Ova presuda je podudarna po visini kazni koju je Specijalni sud izrekao i prvi put u presudi, koju je ukinuo Apelacioni sud i vratio na ponovno suđenje, zbog „prekoračenja optužbe“.

Sud je ponovo naveo da je u Ćuruviju pucalo N.N. lice mada je u optužnici navedeno da su neposredni izvršioci Romić i Kurak.

Fondacija: Presuda Višeg suda korak ka konačnoj pravdi u slučaju Ćuruvija

Slavko Ćuruvija fondacija saopštila je danas da pozdravlja odluku Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu da ponovo osudi optužene bivše visoke funkcionere Resora državne bezbednosti za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije.

U saopštenju se dodaje da današnja presuda, koju treba da potvrdi Apelacioni sud, „predstavlja korak ka konačnoj pravdi u slučaju ‘Ćuruvija'“.

„Ova odluka još jednom nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država kroz instrumentalizovani Resor državne bezbednosti. Zato je ona važan korak u suočavanju sa politički motivisanim zločinima režima Slobodana Miloševića, ali i sa kriminalizovanim strukturama unutar državnog aparata“, navodi se u saopštenju.

Slavko Ćuruvija fondacija podseća da nezavisni novinari u Srbiji i danas rade pod teškim uslovima, suočeni sa neprestanim pretnjama, napadima i pritiscima.

„Današnjom presudom sudsko veće je poslalo poruku da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi, makar i nakon više decenija. Nadamo se da će ona značiti i prekretnicu u odnosu pravosudnog sistema prema novinarima žrtvama nasilja. Očekujemo da posle današnje odluke više neće biti besmislenog odugovlačenja ovog slučaja, čemu smo bili svedoci poslednjih sedam godina u dva prvostepena procesa“, navodi se u saopštenju.

Novinar i izdavač listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, hicima iz pištolja, s leđa, ispred ulaza u zgradu u Svetogorskoj ulici (tada Ive Lole Ribara), u kojoj je živeo.

Veran Matić: Zadovoljan sam presudom za ubistvo Ćuruvije

Predsednik komisije za rasvetljavanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je danas da je zadovoljan presudom, jer su optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije dobili ukupno kaznu zatvora od 100 godina.

On je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da je ovo dobra poruka za porodicu Ćuruvije ali i sve novinare.

„Ovo pokazuje da je i posle 22 godine od ubistva moguće rešiti slučaj ubistva ako postoji volja unutar institucija“, kazao je Matić.

Prema njegovim rečima, postupanje suda ohrabruje da se može vratiti vera građana u pravosuđe.

Korak smo bliže, kako je ocenio, ka okončanju ovog postupka jer će posle očekivanih žalbi Apelacioni sud doneti konačnu presudu.

„Očekujem da će i ta presuda biti slična kao ova prethodna“, rekao je Matić.

(Beta, foto: N1)