Skip to main content

SPC nastavlja da šokira javnost

Građani 07. okt 2011.
< 1 min čitanja

Mileševska eparhija Srpske pravoslavne crkve je prvi put uručila odlikovanje „Beli anđeo“. Među dobitnicima su i partijarh Irinej i zloglasni vladika Pahomije.

Istim ordenom danas su odlikovani i mitropolit dabrobosanski Nikolaj, episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije i episkop bački Irinej.

Na liturgiji u manastiru Mileševa, koju je služio patrijarh srpski Irinej sa episkopima Srpske i Ruske pravoslavne crkve, danas je osveštano najveće crkveno zvono u Srbiji.

Zvono je, povodom osam vekova Mileševe, poklonio ruski biznismen Andrej Kozicin, generalni direktor UGMK holdinga sa Urala.

Svečanosti povodom ktitorske slave Mileševe, Dana svetog kralja Vladislava Nemanjića, prisustvovao je veliki broj episkopa Srpske pravoslavne crkve, prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, ambasador Rusije Aleksandar Konuzin i brojni kulturni i javni radnici iz Beograda i jugozapadne Srbije.

Visoko priznanje Mileševske eparhije uručeno je i Ivici Dačiću, darodavcu zvona vrednog više od 400.000 evra Andreju Kozicinu, kao i njegovim prvim saradnicima.

Orden je dodeljen i predstavnicima Fabrike bakarnih cevi iz Majdanpeka, Mostogradnje iz Beograda, JP „Srbija vode“ i Ispostave Uprave carina u Prijepolju.

(Beta/Autonomija)