Skip to main content

Spasojević: Vučić će prići Zapadu, ali će odugovlačiti koliko bude moguće

Info 10. apr 2022.
< 1 min čitanja

Aleksandar Vučić će na kraju prići Zapadu, ali će odugovlačiti koliko bude moguće, predviđa profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević.

Spasojević je ocenio da na ovim izborima nije bilo „cunamija radikalne desnice“, da se desnica samo bolje organizovala i sada je malo jača, ali da to neće uticati ni na spoljnu, niti na regionalnu politiku.

On je FoNetu rekao da je rat u Ukrajini ipak suzio „prostor za naprednjake“ i da će se oni truditi da ga iskoriste sve dok postoji.

„Što duže bude trajao konflikt u Ukrajini, što se više bude pravio taj zid prema Rusima, to će našoj vladi biti sve teže da se ne svrsta na stranu Zapada“, napomenuo je Spasojević.

Kako je procenio, to će se u nekom trenutku dogoditi, ali će biti „baš poslednja opcija“.

Spasojević predviđa da će Vučić sigurno moći da dobije „neke stabilokratske poene“ ako se pridruži merama protiv Rusije, ali bi, uz spoljni pritisak i jačanje proevropskih snaga i civilnog sektora u Srbiji, ipak bio „u sve većem problemu“.

On ne očekuje da se to dogodi za mesec ili dva, ali može da zamisli neku zanimljivu i dinamičnu jesen kada bude formiran parlament.

Kako je primetio, Vučić je u proteklih desetak godina vladao bez ozbiljnijih izazova i, posle Briselskog sporazuma, nije bilo ničeg što bi ga izazivalo ni spolja, a ni iznutra.

„Sada će prvi put biti na nekoj maloj vetrometini i videćemo kako se ponaša u takvoj situaciji“, zaključuio je Spasojević.

(FoNet, Foto: N1)