Skip to main content

Spajanje studentskih poliklinika sa domovima zdravlja otežaće život akademcima

Info 17. feb 2021.
2 min čitanja

Epidemiološkinja u Studentskoj poliklinici i predstavnica Sindikata lekara i farmaceuta Mila Paunić izjavila je za N1 da je Master planom organizacije zdravstva planirano da se studentske poliklinike spajaju sa domovima zdravlja, što će prema njenoj oceni otežati pristup studentima zdravstvu.

Ona je u Novom danu TV N1 rekla da u Sindikatu smatraju da to nije prirodno ni organizacijski dobro, jer će studenti duže čekati i teže dolaziti do specijalista, a da sada u istom danu mogu da dođu do lekara specijaliste koji im je potreban i da lako dođu do lekara.

Paunić je rekla da će ako se studentske poliklinike spoje sa domovima zdravlja studenti morati da idu u svoje filijale da overavaju upute i da će tako gubiti mnogo vremena, posebno studenti koji ne studiraju u svom rodnom gradu.

Ona je dodala da će Sindikat danas i sutra uputiti svoje primedbe na plan i da će prvi predlog biti da se Studentska poliklinika ne pripaja nikome.

Kao moguće spajanje vidi vertikalno spajanje, odnosno ujedinjenje Zavoda za zdravstvenu zaštitu iz univerzitetskih gradova u jedinstveni Zavod za Srbiju.

MASA: Očuvati Studentski polikliniku

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) pozvala je nadležne institucije, stručnu javnost i studentsku zajednicu da se usprotive najavljenom zatvaranju Studentske poliklinike u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu te organizacije, Nacrtom plana optimizacije zdravstvenih ustanova predviđeno je zatvaranje Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata (Studentske poliklinike) koji obuhvata centralnu ustanovu u Krunskoj ulici, stacionar u Prote Mateje i ambulante u studentskim domovima Studentski grad i Karaburma.

Ističe se da ta ustanova obuhvata 130.000 studenata, što je „praktično ceo jedan grad“ i da bi spajanjem Zavoda sa domovima zdravlja više od 70 odsto studenata ostalo delimično bez zdravstvene zaštite.

Navodi se da bi se predloženim projektom Plana optimizacije ugasio stacionar i da je pitanje gde bi se smeštali bolesni studenti koji u Beogradu ne žive sa roditeljima, posebno studenti iz studentskih domova.

„Njima je potrebna medicinska nega, najčešće na nivou kućne nege, kakva je trenutno odlično organizovana u Studentskom stacionaru“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je Zavod imao posebnu važnost tokom epidemije koronavirusa, jer je savesno i odgovorno vodio brigu o studentima sa infekcijom kovid-19.

„Nacrt plana optimizacije podnet je 6. februara, a Vlada Srbije o njemu treba da odluči već 22. februara. Zbog ovog kratkog roka potrebno je da se hitno reaguje i očuva ustanova koja tradicionalno brine o zdravlju studentske populacije i koja bi trebalo, kao i do pre 20 godina, da omogućava zdravstvenu zaštitu i svih zaposlenih na univerzitetu“, poručila je MASA.

Dodaje se da sličnu sudbinu dele i zavodi za zadravstvenu zaštitu studenata u Nišu i Novom Sadu.

(FoNet)