Skip to main content

Sonja Biserko: Zapad je svestan da je ZSO na kojem insistira Beograd neprihvatljiva opcija

Info 21. apr 2023.
2 min čitanja

"Kako stvari stoje Vučić još nije prelomio na koju će stranu"

Čini se da se retorika predsednika Srbije sve više radikalizuje kako se približiva rok za realizaciju odredaba Ohridskog i Briselskog sporazuma – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ona je komentarisala jučerašnji i današnji nastup Aleksandra Vučić u kojem su dominirale i bile više nego ranije upadljive uvrede upućene Evropskoj uniji, Kvinti i načelno međunarodnoj zajednici.

Povod koji je ispostavio da ih sve zajedno nazove – lažovima – je činjenica da Zajednica srpskih opština nije formirana kao i očekivanje da nakon izbora na severu Kosova, na kojima ne učestvuju Srpskinje i Srbi, prištinska vlast, u smislu vlasti, „preuzme“ te opštine i time nađe argumente za nepotrebnost formiranja ZSO.

Vučić je pod sve većim pritiskom za uvođenje sankcija Rusiji

–Očigledno je da je Vučić pod sve većim pritiskom EU i SAD posebno kada je reč o uvođenje sankcija Rusiji. Svi koji dolaze u Beograd to ističu kao prioritet – objašnjava sagovornica Danasa ponašanje predsednika Srbije.

Činjenica da je Vučič sprečio učešće Srba na izborima na severu Kosova ukazuje, prema rečima naše sagovornice, da su oni još uvek važna poluga za provokaciju i destabilizaciju Kosova.

–Pri tome, sve vreme se ističe da je SZO prioritet za koje je potrebno učešće Srba, ne samo na izborima, već i institucijama – smatra ona.

Treba imati u vidu da je Rusija predsedavajuća Saveta bezbednosti, napominje, i da će se pitanje Kosova razmatrati 27. aprila, kao i da Rusija po svaku cenu želi da učestvuje u rešavanju kosovskog čvora mada je izgubila međunarodni kredibilitet.

Srpski svet i podela Kosova

–Kako stvari stoje Vučić još nije prelomio na koju će stranu. Mnogo se kalkuliše i sa time kako će Rusija završiti rat u Ukrajini i da li će dobiti deo koji je okupirala. To srpskim stratezima uliva nadu i da će Srbija moći realizovati svoj projekat Srpski svet. Tu naravno spada i ideja o podeli Kosova – kaže Sonja Biserko.

Međutim, dodaje, i SAD i EU definitivno su protiv bilo kakvih promena granica.

–Američki ambasador u BiH Majkl Marfi je juče u intervjuu za sarajevski N1 izričito ponovio nekoliko puta da su SAD za celovitu i suverenu BiH. Dodik takođe radikalizuje svoju ionako uvredljivu i nakaradnu retoriku, što je posledica stezanja obruča oko njega. U ovom trenutku Crna Gora prolazi kroz veoma turbulentan period, jer se beogradska elita upregla da obezvredi crnogorsku nezavisnost, suverenitet i crnogorski identitet. Nisam sigurna da zapad dovoljno vodi o tome računa – napominje sagovornica Danasa.

Oslanjanje na Rusiju i Kinu značila bi propast i dalje urušavanje ove zemlje

Ona podseća da će se Vučič i Kurti sresti 2. maja u Briselu.

–Kosovska strana je dužna da na sastanku u Briselu 2. maja izađe sa nekim, kako kaže Eskobar, „izvodljivim nacrtom“. I Zapad je svestan da je ZSO na kojem insistira Beograd neprihvatljiva opcija. Beograd nema veliki izbor, jer zavisi od Zapada u svakom pogledu. Oslanjanje na Rusiju i Kinu značila bi propast i dalje urušavanje ove zemlje. Mada je dušom u Rusiji, nisam sigrna da je Vučić dovoljno racionalan da shvati da Srbija jeste Evropa. Biće njegova istorijska zasluga ako se opredeli za EU, ali isto tako i njegova ogromna odgovornost ako Srbiju ostavi na ledini – smatra Biserko.

Umesto da ide u susret takvom opredeljenju i u to ime dekontaminira javni i medijski prostor od rusofilije i raznih tlapnji i mitova, Vučić, zaključuje predsednica Helšinskog odbora za ljudska prava, nastavlja sa manipilacijom javnog mnjenja i terorom nad svakim kritičnim i racionalnim mišljenjem.

–Otuda njegova retoprika poprima tako zastrašujuće razmere – objašnjava ona.

(S. Čongradin, Danas / Foto: NDNV)