Skip to main content

Solidarnost: Štrajk glađu LGBTQ+ mladića – potez čoveka koji je izgubio svaku nadu u institucije

Građani 15. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Ana Brnabić kao pripadnica LGBTQ+ manjine prava i beneficije zadržava samo za sebe"

Politička platforma Solidarnost ocenila je danas da je štrajk glađu, u koji je stupio LGBTQ+ mladić A.O. zbog policijske brutalnosti tokom pretresa njegovog stana, potez čoveka „koji je izgubio svaku nadu da će ga institucije tretirati pošteno“, i zatražila suspenziju policajaca koje je optužio do završetka postupka.

„Iako ne smemo podržati ovakav oblik samodestrukcije, znamo da je to potez čoveka koji je izgubio svaku nadu da će ga institucije tretirati pošteno, u skladu sa zakonom, poštujući sve standarde profesije. Nepravda koju ovaj dekonstruisani sistem, osuta državnost i razorene institucije čine pojedincima, duboko nas uznemiruje“, navela je u saopštenju portparolka Solidarnosti Melanija Lojpur.

Ona je, uz suspenziju policajaca, zatražila je i edukaciju policije vezano za prava LGBTQ+ ljudi i njihovu obavezu da budu edukovani od strane organizacija koje se tom temom bave.

„Takođe, tražimo da nadležne institucije reaguju na izjave predsednika, gradonačelnika ili bilo kog vršioca funkcije vlasti, kao i njihovu obaveznu edukaciju po pitanju prava LGBTQ+ manjine. Narativ koji oni šire ne sme ostati nekažnjen, jer je njihova odgovornost najveća“, kazala je Lojpur.

Osudila je ponašanje predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, jer kao pripadnica LGBTQ+ manjine, „koja prava i beneficije zadržava samo za sebe“, nije reagovala u ovoj situaciji.

„Osuđujemo delovanje policije koja je od istog momenta do kraja sprovođenja kontrole rada policajaca, iste trebala suspendovati dok se ne završi ceo slučaj. Suspenzija policajaca bi bio čin kojim bi policija pokazala profesionalnost ali opet, kao u brojnim slučajevima koji se sve više gomilaju kada je rad policije u pitanju, imamo neprofesionalno postupanje“, dodala je Lojpur u saopštenju.

(Beta, foto: Solidarnost)