Skip to main content

Solidarnost: Grujičić zaboravlja da lekari odlaze iz Srbije zbog egzistencije

Info 01. феб 2023.
< 1 min čitanja

Ministarka Danica Grujičić zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, saopštila je politička platforma „Solidarnost“.

Ministarka je prethodno izjavila da nezaposleni lekari neće da idu u manja mesta i da odlaze od kuće, gde žive sa „tatom i mamom“, a hoće u Kanadu, i upitala „gde su tad tata i mama“.

Iz „Solidarnosti“ kažu da za stanje u zdravstvu nisu krivi lekari koji „odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava“.

„Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo“, navodi se u saopštenju.

Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima, dodaju iz „Solidarnosti“.

„To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice“.

(N1, Foto: Twitter)