Skip to main content

Šolc: Sankcije će rusku ekonomiju unazaditi nekoliko decenija

Planeta 07. jun 2022.
< 1 min čitanja

Moskva neće moći zadržati svoje vojne kapacitete zbog strogih zapadnih sankcija uvedenih zbog njene invazije na Ukrajinu, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc, javlja Rojters.

„Sada imamo dalekosežne sankcije koje će rusku ekonomiju unazaditi nekoliko decenija, što znači da ona neće moći da učestvuje u globalnom ekonomskom i tehnološkom napretku“, rekao je Scholz novinarima tokom posete Vilnjusu.

„Iz izveštaja znamo da to znači da Rusija čak neće moći da zadrži svoje vojne kapacitete na istom nivou“, rekao je Šolc, dodajući da je Moskva u prošlosti zloupotrebljavala uvoz civilne robe u vojne svrhe.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, on je dodao da je Nemačka spremna da pojača svoju vojnu misiju u Litvaniji kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

„Spremni smo da pojačamo naš angažman i da ga razvijamo prema velikoj borbenoj brigadi“, rekao je nemački kancelar novinarima.

Berlin je poslao stotine dodatnih vojnika u Litvaniju neposredno nakon ruske invazije i tamo je rasporedio oko 1.000 vojnika kao deo borbene jedinice NATO pod vođstvom Nemačke.

Španija želi snabdeti Ukrajinu protivavionskim projektilima i nemačkim tenkovima „Leopard“, prema vladinim izvorima na koje se u nedelju pozivao list „Pais“.

Nemačka je do sada odbijala isporučiti tenkove Zapada Ukrajini.

(FoNet, foto: Pixabay)