Skip to main content

Šolc: Putinova taktika spaljene zemlje neće uspeti

Planeta 20. okt 2022.
2 min čitanja

"Ruski teror bombama i raketama je očajnički čin"

Ruski teror bombama i raketama je očajnički čin, baš kao i mobilizacija, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Ruski napadi dronovima na civilne ciljeve u Ukrajini neće uspeti, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz). Ti napadi su, dodao je, ratni zločin.

“Čak ni takva taktika spaljene zemlje Rusiji neće pomoći da dobije rat,” rekao je kancelar u Bundestagu u četvrtak. “To samo jača odlučnost i istrajnost Ukrajine i njenih partnera. Ruski teror bombama i raketama je očajnički čin – baš kao i mobilizacija ruskih muškaraca za rat,” dodao je Šolc.

Vladimir Putin sprovodi teror u Ukrajini i preti svetu nuklearnim oružjem. “On pokušava da seje strah, podeli i zastraši sve. Nada se našoj slabosti, ali nije u pravu, nismo slabi,” rekao je kancelar dodajući da se Nemačka i Evropa drže zajedno.

“Naši globalni savezi su jači i istrajniji nego ikada ranije. Putin neće ostvariti svoje ratne ciljeve,” istakao je Šolc.

Do proleća Nemačka namerava da obuči celokupnu ukrajinsku brigadu sa do 5.000 vojnika. “Na taj način dokazujemo spremnost da učestvujemo u dugoročnom formiranju jakih ukrajinskih oružanih snaga – ruku pod ruku sa našim partnerima,” rekao je predsednik nemačke vlade.

On je podsetio da su ministri spoljnih poslova Evropske unije u ponedeljak dogovorili novu misiju obuke za oko 15.000 ukrajinskih vojnika. Jedno od dva mesta za obuke biće u Nemačkoj.

Šolc je rekao da za obnovu Ukrajine nakon rata treba da se udruži čitava “civilizovana zajednica država,” i da države već sada moraju da razmišljaju kako da pomognu.

“Dobra vest je da su finansijske potrebe Kijeva pokrivene do kraja godine,” rekao je dodajući da su EU i G7 odigrali ključnu ulogu.

Prema podacima ministarstva finansija, ove godine je pored vojne i humanitarne podrške u Ukrajinu stiglo 20,7 milijardi američkih dolara, pri čemu je za ovu godinu izdvojeno ukupno 33,3 milijarde dolara.

Ubedljivo najveći donator su Sjedinjene Države, a Nemačka je, prema podacima ministarstva finansija, sa 1,4 milijarde evra najveći donator unutar EU.

Ministri finansija vodećih demokratskih privrednih sila nedavno su se složili da Ukrajini daju dodatnu finansijsku pomoć u narednoj godini.

Sredstva su namenjena da pomognu pri isplati osnovnih državnih obaveza u ratom razorenoj zemlji, kao što su isplate penzija i plata državnim službenicima.

(dpa, foto: Kay Nietfeld/dpa)