Skip to main content

Šolc: Putin ne sme da iscrtava nove granice

Planeta 22. авг 2022.
< 1 min čitanja

"Popuštanje Moskvi nije razumna strategija"

Nemačka nastoji da izbegne eskalaciju u Ukrajini, ali istovremeno ne može da popušta ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, rekao je kancelar Olaf Šolc odgovarajući na pitanja građana za dan otvorenih vrata vlade.

Skoro pola godine od početka ruskog napada na Ukrajinu, nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je rekao kako želi da izbegne „eskalaciju rata“, ali da bilo kakvo popuštanje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nije mudra strategija.

On je u razgovoru sa građanima u nedelju, za dan otvorenih vrata vlade, ocenio da je Putin rat planirao mnogo pre invazije.

„To je rat koji je Putin, koji je Rusija započela, sasvim jasno sa namerom da osvoji susednu zemlju. Mislim da je to bio prvobitni cilj“, rekao je Šolc odgovarajući na pitanje o najboljoj strategiji za okončanje rata.

Prema njegovim rečima, Rusiji je stalo da osvoji teritorije na istoku Ukrajine, ali da nije izvesno da je to sve. Popuštanje Moskvi tu nije razumna strategija, dodao je.

„Putinova ideja je, ustvari, da flomasterom povuče crtu po karti Evrope i onda kaže, ovo je moje, a ovo tvoje,“ rekao je Šolc. „Ne može tako.“

Nemački kancelar je rekao da ipak neće prekinuti dijalog sa Putinom, ali da je pri tome važno „ostati pribran i ne dopustiti da te zaplaše“.

(dpa, foto: Carsten Koall/dpa)