Skip to main content

Šolc: Nećemo prihvatiti nikakav mir koji diktira Rusija

Planeta 21. sep 2022.
< 1 min čitanja

Ruski predsednik Vladimir Putin odustaće od svojih “imperijalnih ambicija” samo ako prizna da ne može dobiti rat, ocenio je nemački kancelar Olaf Šolc na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Zbog toga nećemo prihvatiti nikakav mir koji diktira Rusija i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada“, poručio je Šolc.

Povratak imperijalizma s Putinovim ratom protiv Ukrajine, rekao je Šolc, ne predstavlja samo katastrofu za Evropu, već i za globalni mirovni poredak zasnovan na pravilima. Pozvao je UN da odbrani ostale od onih koji bi više voleli svet u kojem „jaki vladaju slabima“.

„Gledamo li bespomoćno kako neki žele da nas katapultiraju nazad u svetski poredak u kojem je rat uobičajeno sredstvo politike, gde se nezavisne nacije moraju pridružiti svojim jačim susedima ili kolonijalnim gospodarima, i gde su prosperitet i ljudska prava privilegije nekolicine sretnika?“ upitao je Šolc.

Odgovor njega „kao Nemca i Evropljanina“ je da svi moraju obezbediti da multipolarni i multilateralni svet 21. veka to mora i ostati.

Kako bi se taj cilj što uspešnije postigao, „globalni jug“ trebao bi da ima veću ulogu u svetskim odnosima i poslovima, ocenio je nemački kancelar, koji je i najavio da će Berlin 25. oktobra biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine.

(Hina, Foto: Beta)