Skip to main content

Šolc i Merc odali počast atentatorima na Hitlera

Planeta 20. јул 2022.
< 1 min čitanja

"Njihove žrtve nas obavezuju da se uvek zalažemo za demokratiju"

Nemački kancelar Olaf Šolc i lider opozicije Fridrih Merc odali su poštu pukovniku Vermahta Klausu fon Štaufenbergu i drugim zaverenicima u pokušaju ubistva Adolfa Hitlera 20. jula 1944. Venac na spomeniku zaverenicima, na mestu Štaufenbergovog pogubljenja, snimljen je na ceremoniji 2021.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) odao je u sredu počast zaverenicima koji su 20. jula 1944. pokušali da ubiju Adolfa Hitlera. Napad je organizovao i životom platio oficir Vermahta Klaus Šenk Graf fon Štaufenberg (Claus Schenk Graf von Stauffenberg).

„Pre 78 godina žene i muškarci oko pukovnika Štaufenberga su rizikovali živote da sruše Hitlerov režim,“ objavio je Šolc na Tviteru. „Divim se njihovoj hrabrosti i hrabrosti svih onih koji su se suprotstavili nacistima. Njihove žrtve nas obavezuju da se uvek zalažemo za demokratiju.“

Lider opozicionih demohrišćana Fridrih Merc (Friedrich Merz) je, isto na Tviteru, napisao da godišnjica napada „nas podseća da treba da ostanemo pri svojim vrednostima.“

Štaufenberg je ubistvom Hitlera želeo da okonča Drugi svetski rat. On je na sastanak u štab u Poljskoj, takozvanu Vučju jazbinu, doneo aktovku sa bombom i ostavio je ispod konferencijskog stola.

Uspeo je da izađe sa sastanka i nije znao da je jedan od učesnika potom pomerio torbu – to je bilo dovoljno da masivni Hitlera zaštiti od direktnog udara ekplozije i preživi napad.

Propao je i pokušaj državnog udara u Berlinu, a rat se otegao još skoro godinu dana, do maja naredne godine.

Štaufenberg je sa trojicom saučesnika streljan još isto veče u Berlinu, a čistka i ubijanje šireg kruga zaverenika trajali su nedeljama.

Sve u svemu, nacisti su pogubili oko 90 zaverenika i njihovih simpatizera.

(Tekst i foto: DPA)