Skip to main content

Šolc i Bajden pozvali američke zakonodavce da odobre paket vojne pomoći Ukrajini

Planeta 10. feb 2024.
< 1 min čitanja

"On želi da dobije deo teritorije svojih suseda. To je jednostavno imperijalistički"

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) pozvali su američke zakonodavce da odobre dugo odlagani paket vojne pomoći, prenela je 10. februara agencija AFP.

Šolc i Bajden su upozorili da bez te pomoći Kijev neće moći da se odupre ruskoj invaziji.

„Neuspeh Kongresa SAD da podrži Ukrajinu je blizu kriminalnog zanemarivanja. To je nečuveno“, rekao je Bajden tokom razgovora sa Šolcom kog je ugostio u Beloj kući.

Lider Nemačke, koja je posle SAD najveći vojni saveznik Kijeva, rekao je da se nada napretku u deblokiranju više milijardi dolara američke pomoći Ukrajini.

„Bez podrške SAD i bez podrške evropskih država, Ukrajina ne bi imala šansu da odbrani sopstvenu zemlju“, upozorio je Šolc.

Kasnije je u izjavi novinarima posle sastanka sa Bajdenom rekao:

„Zato smo obojica čvrsto uvereni da se to mora dogoditi sada, takođe smo uvereni da će američki Kongres na kraju doneti takvu odluku.“

Šolc je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je „izgovorio mnogo laži“ u, kako je naveo, „smešnom intervjuu“ sa američkim voditeljem tok šoua Takerom Karlsonom (Tucker Carlson) koji je objavljen 8. februara.

„On želi da dobije deo teritorije svojih suseda. To je jednostavno imperijalistički“, rekao je Šolc.

Američki Senat predstavio je 5. februara sporazum vredan 118 milijardi dolara kojim bi se povećala sigurnost granica i pružila pomoć Izraelu i Ukrajini. Bajden i čelnici demokrata i republikanaca u Senatu nastoje da ponovo opskrbe Ukrajinu za rat protiv Rusije, ali se suočavaju sa otporom konzervativnih republikanaca koji insitiraju na merama za borbu protiv ilegalne imigracije na granici s Meksikom.

Nacrtom zakona objavljenim 4. februara osiguralo bi se 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, čiji su napori da potisne rusku invaziju oslabljeni obustavom američkih isporuka oružja i municije.

(Radio Slobodna Evropa/foto: Beta/AP)