Skip to main content

Šolc: Evropska unija 36 država je moguća

Planeta 17. okt 2022.
2 min čitanja

Evropske socijaldemokrate dobile su vetar u leđa kada je Olaf Šolc (Scholz) pre 10 meseci postao nemački kancelar. Šolc je u nedelju na kongresu Partije evropskih socijalista (SPE) u Berlinu pobrao mnogo aplauza, a stranka očekuje pobedu na izborima za Evropski parlament 2024.

Kancelar, koji je član Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), na kongresu se glasno izjasnio za reformu i proširenje Evropske unije. “Značaj ujedinjene Evropske unije sa 27, 30, 36 država i onda sa više od 500 miliona slobodnih i ravnopravnih građana će u svetu biti još veći,” rekao je Šolc. “Dalje širenje EU na istok je dobitak za sve nas.”

Unija i sama mora da se promeni da bi mogla da se širi, naglasio je Šolc. Opredelio se da se princip jednoglasnosti postepeno ukine za neke odluke u spoljnoj politici, ali i u drugim oblastima, kao što su porezi. “Jasno mi je da nas čeka još mnogo ubeđivanja,” rekao je. “Ali hoću i da budem jasan: ako hoćemo da Evropa bude geopolitička, onda većinsko glasanje jača, a ne slabi suverenitet.”

U EU je sada 27 država, a još sedam ima status kandidata – to su već godinama Albanija, Crna Gora, Srbija i Severna Makedonija, kao i Turska sa kojom su, međutim, pregovori zamrznuti. U junu su i Ukrajina i Moldavija postale kandidati. Bosna i Hercegovina i Gruzija teže tom statusu, dok Kosovo planira da podnese zahtev za članstvo.

Šolc je istovremeno istakao da prilikom proširenja ne treba zaboraviti brige manjih članica EU. “I ubuduće treba imati sluha za probleme svake zemlje, sve drugo bi bila izdaja evropske ideje.”

Založio se i za snažnu vojnu autonomiju Unije. Kancelar je zatražio koordinisanu nabavku oružja i opreme, osnivanje jedinica za brzo reagovanje do 2025. godine, kao i “pravog” štaba evropskih oružanih snaga.  

Članice EU treba da reše svoja neslaganja u oblastima finansija i migracija, rekao je Šolc. S jedne strane, neregularne migracije treba zauzdati, a s druge – treba da se omoguće legalna kretanja i dolazak stručne radne snage iz inostranstva.

U SPE je 33 evropskih partija iz različitih država. Za novog predsednika panevropske stranke u petak je na kongresu izabran bivši švedski premijer Stefan Leven (Löfven). Za njega je glasalo 255 od 262 delegata, uz sedam uzdržanih. Leven na tom mestu nasleđuje Bugarina Sergeja Staniševa.

Leven, Šolc i lider SPD Lars Klingbajl (Klingbeil) su na kongresu rekli da je cilj SPE da posle izbora 2024. ponovo bude najjača grupa u Evropskom parlamentu. Sada najviše poslanika ima konzervativna Evropska narodna partija, ispred socijaldemokrata i socijalista.

Kongres je izglasao rezoluciju kojom poziva na dalju podršku Ukrajini, uključujući i vojnu, kao i na dodatne sankcije Rusiji. “Ruska agresija na Ukrajinu nije napad samo na suverenitet Ukrajine, već i na evropski mirovni poredak i evropske vrednosti,” navodi se u rezoluciji.

Delegati su isto podržali žene koje protestuju u Iranu. Otpevali su “Bela ćao”, pesmu koja se može čuti na demonstracijama.

(tekst i foto: dpa)