Skip to main content

SNS paketići za slovačku decu

Vojvodina 27. дец 2021.
2 min čitanja

Vojvođanska deca slovačke nacionalnosti ovoga vikenda su za Božić, u crkvi, dobila poklon paketiće od strane Srpske napredne stranke, što je izazvalo nezadovoljstvo među brojnim roditeljima, saznaje Autonomija.

Neposredno pred Božić, 23. decembra, biskup Slovačke evenagelističke crkve u Srbiji, Jaroslav Javnornik, postavio je na svom fejsbuk profilu najavu kako će deca dobiti paketiće zahvaljujući ’Fondaciji za srpski narod i državu’.

„Sva naša slovačka evangelistička deca povodom stogodišnjice naše crkve dobiće specijalni paketić za Božić – Zahvalnica pripada našem predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj fondaciji ’Za srpski narod i državu’“, stajalo je u postu biskupa Javornika.

Sagovornik Autonomije iz slovačke nacionalne zajednice, koji nije želeo da mu objavimo ime zbog pritisaka koje trpe i on i svi drugi koji kritikuju saradnju sa režimom, rekao nam je da kada je za to čuo, u prvi mah nije poverovao. Međutim, nakon provere ko stoji iza fondacije i razgovora sa brojnim poznanicima shvatio je da su i oni s pravom nezadovoljni postupkom biskupa.

„Ispada da je paketiće za evangelističku decu dala fondacija koju je osnovala SNS, to za mene jeste neki vid uvrede. Još problematičnije je što je biskup napisao da se zahvaljuje Aleksandru Vučiću za paketiće. Taj postupak je izazvao nezadovoljstvo kod drugih građana, njima je jednostavno strašno što se tu politika meša. Da li je to dostojno jednog takvog crkvenog poglavara“, ističe on i kaže da je biskup bio nezadovoljan kritikama ispod svog posta.

„Svi koji su stavili dislajk ili nešto negativno, oni su blokirani, a svi negativni komentari su izbrisani. Tako da su samo ti pozitivni komentari ostali. Inače, ovo nije prvi put da se daje otvorena podrška ovom režimu“, rekao nam je on. Post je već sutradan, 24. decembra, uklonjen i više ga nema na biskupovom profilu. Sada tamo stoji drugi, u kojem se vide fotografije dece koja primaju paketiće s oznakom pomenute Fondacije, sa kojeg je i Autonomija skinula pomenute ilustracije.

Inače, Fondacija ’Za srpski narod i državu’ je partijska fondacija Srpske napredne stranke, osnovana 2019. godine, što je jasno navedeno na njenom sajtu. ’Tvorac vizije, ideje i inicijative’ za osnivanje pomenute fondacije je Aleksandar Vučić, a njegovo ime je, kako se navodi na sajtu, ’simbol obnove i uzdizanja Srbije’.

„Zajedno sa svojim osnivačem borićemo se za to da Srbija ostane pristojno i civilizovano društvo. Pristojno društvo je ono čije ustanove ne ponižavaju ljude. Civilizovano društvo je ono čiji članovi ne ponižavaju jedni druge. Svako pristojno i civilizovano društvo je i pravedno društvo. Sopstvena uverenja ćemo zastupati na asertivan način – uz puno uvažavanje tuđih“, navodi se između ostalog na internet stranici Fondacije. Dodaje se i da će ona posebnu pažnju posvetiti unapređenju političke kulture u Srbiji, negovanju tradicije i srpskog kulturnog nasleđa i edukaciji mladih, promociji i zaštiti porodičnih vrednosti, naučno istraživačkoj i izdavačkoj delatnosti.

Dalibor Stupar (Autonomija)