Skip to main content

Smenjen glavni urednik Mađar soa

Info 24. jun 2011.
< 1 min čitanja

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine sinoć je, posle višečasovne rasprave, smenio glavnog urednika dnevnog lista “Mađar so” (Magyar Szo) Čabu Presburgera. Za vršiteljku dužnosti glavnog urednika, Savet je imenovao novinarku tog lista Martu Varju.
Organizacija medija Jugoistočne Evrope (SEEMO) osudila je juče politički pritisak na vojvođanski dnevnik na mađarskom jeziku čime se u osudi pridružila domaćim udruženjima. SEEMO je naveo da je Nacionalni savet Mađara kojim dominira jedna politička stranka odlučio da smeni glavnog urednika “Mađar soa”, Čabu Presburgera. Njega je taj Savet i imenovao, međutim, kako navodi SEEMO, njegova nezavisna uređivačka politika nije zadovoljila dominantnu stranku u Savetu.
“Mađar so, kao jedini list na mađarskom jeziku u Srbiji, ne treba da brani interese samo jedne političke stranke, već da služi javnosti”, saopštio je Oliver Vujović, generalni sekretar SEEMO. “Zabrinut sam zbog odluke Upravnog odbora ‘Mađar soa’ i pozivam njegove članove da preispitaju tu odluku. Neprihvatljivo je da politički pritisak utiče na uredničke odluke”, naveo je Vujović.
SEEMO podseća da je 20. juna Upravni odbor lista, koji predstavljaju Nacionalni savet i tri predstavnika dnevnika, predstavio izveštaj na četiri strane o Presburgerovim greškama, koje su se uglavnom odnosile na jednu političku stranku. Ta organizacija navodi da su udruženja novinara u Srbiji osudila smenjivanje kao “pokušaj da se list pretvori u glasnogovornika jedne partije”. SEEMO podseća da ovo nije prvi put da je Nacionalni savet pokušao da kontroliše ovaj list i da je o tome već pisao u martu 2010. kada je Savet osnovao specijalno telo da nadgleda uredničku politiku “Mađar soa”.

(Beta)