Skip to main content

Smenjen dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević, jedan od razloga podrška Rusiji

Info 07. jul 2022.
< 1 min čitanja

Dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu i visoki funkcioner Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Branislav Ristivojević smenjen je danas sa te funkcije.

On je smenjen većinom glasova Nastavno-naučnog veća i Saveta fakulteta, potvrdio je Beti izvor sa fakulteta.

U zahtevu za smenu Ristivojevića, u koji je Beta imala uvid, navodi se da je je donosio odluke “samovoljno”, da je funkciju “koristio za ostvarivanje političkih ciljeva”, da je nenamenski trošio sredstva.

U zahtevu su naveli da je Ristivojević “o trošku fakulteta” vodio studente u posetu Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu, bez odluke organa fakulteta.

“Bez odluke organa fakulteta, u veoma osetljivom trenutku, a prenebregavajući odredbe Zakona o visokom obrazovanju o zabrani političkog delovanja na univerzitetu, dekan je nakon početka sukoba u Ukrajini organizovao i o trošku fakulteta finansirao odlazak grupe studenata fakulteta u posetu ambasadi Ruske Federacije, koja se može protumačiti kao politička podrška Rusiji u ovom sukobu, a koja svakako ne predstavlja bilo kakav vid naučne ili obrazovne saradnje”, navodi se u zahtevu.

Dodaje se da je informaciju o tome hteo da objavi i na internetskoj stranici fakulteta i da je pretio urednici sajta da će je smeniti ukoliko tu informaciju ne objavi.

Dodaje se da je nakon toga pozvao i primio predstavnike ambasade Rusije na fakultetu.

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović ocenio je danas kao “skandalozan” predlog da se smeni dekan Ristivojević.

Dodao je da je dekan hteo da ostvari univerzitetsku saradnju sa Rusijom. i ocenio da zahtev za njegovu smenu pokazuje da “neko” uvodi sankcije Rusiji pre nego što je to uradila sama država.

Prema njegovim rečima, takvi predlozi pokazuju “elemente totalitarizma”.

(Autonomija, foto: N1)