Skip to main content

Slovenija: Janezu Janši uslovna kazna

Jugoslavija 23. нов 2018.
< 1 min čitanja

Lidera slovenačke opozicije i bivšeg premijera Janeza Janšu okružni sud u Celju osudio je na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora, na godinu dana.

On je na Tviteru dve novinarke Slovenačke televizije nazvao medijskim prostitutkama nakon što su u emisiji, kako je rekao, nekorektno izveštavali o njegovoj stranci.

Nakon što je u udarnom terminu javnog servisa početkom 2016. objavljena emisija u kojoj je Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) prikazana kao stranka čiji su članovi povezani s krajnjom ekstremističkom desnicom koja traži reviziju istorije, što je dokumentovano navodom da su se njeni članovi registrovani u Fejsbuk grupi „Legija smrti“, što je stranka demantovala, Janša je reagovao na svom Tviter nalogu.

„Na nekakvoj Fejsbuk stranici javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P.Š. Svodnik Milan“, napisao je Janša, prenosi Hina.

U tome su se prepoznale autorka emisije, novinarka Eugenija Karl (Carl) i urednica informativnog programa javne televizije Mojca Šetinc Pašek i zbog uvrede časti tražile odštetu i tužile Janšu. U tužbi za odštetu već im je pravosnažno dodeljeno po 6.000 evra, a sud u Celju danas je doneo presudu u krivičnom delu parnice.

Slovenački opozicioni prvak je na sudu izjavio da je svojim tvitom reagovao na nekorektno izveštavanje tih novinarki o njegovoj stranci i da zapisom „nije mislio na polnu, nego medijsku prostituciju“ i da im je, ako su to tako shvatile, spreman ponuditi izvinjenje. Advokat novinarki izjavio je u sudnici da to ne shvata kao izvinjenje, nego kao neumesni sarkazam.

Janša je nakon završetka suđenja rekao da je njegov tvit bio reakcija na televizijski prilog novinarke Evgenije koja je u emisiji izrekla „hrpu gnusnih laži“ na račun članova SDS, i da je njenu emisiju videlo 100.000 ljudi, dok je njegov tvit pročitalo možda samo nekoliko stotina njegovih pratilaca na društvenim mrežama.

(FoNet/Danas)