Skip to main content

Slovenija će predložiti da se BiH dodijeli kandidatski status

Jugoslavija 17. jun 2022.
2 min čitanja

Slovenski premijer Robert Golob izjavio je u petak da će na na samitu Evropske unije iduće sedmice predložiti da se status kandidata za članstvo u Uniji dodijeli i Bosni i Hercegovini.

Završavajući dvodnevnu “posjetu upoznavanja” s institucijama u Briselu, tokom kojeg je razgovarao s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, a onda i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom MIchelom, novi slovenski premijer je u izjavi za novinare kazao da će Slovenija predložiti da i Bosna i Hercegovina dobije status kandidata te pozdravio pozitivno mišljenje EK-a u pogledu statusa Ukrajine i njene evropske perspektive, prenosi Hina.

Što se tiče prijedloga da, uz Ukrajinu i Moldaviju, status kandidatkinje dobije i Bosna i Hercegovina realnost je takva da to može spriječiti i jedna jedina članica, no “nadam se da će pobijediti razum”, rekao je slovenski premijer.

“Nadam se da će pobijediti razum, premda je u prošlosti dolazilo do zloupotrebe prava veta koje su pojedine članice koristile kao instrument pritiska za vlastite interese koji nemaju nikakve veze s evropskim vrijednostima”, kazao je Golob.

Potvrdio je da je upoznat sa sadržajem pisma koje je u smislu podrške kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvu u EU Michelu uputio predsjednik Slovenije Borut Pahor.

U pismu se Pahor zauzeo za dodjelu statusa kandidatkinje u EU Bosni i Hercegovini bez posebnih uslova, ustvrdivši da bi to u Bosni i Hercegovini ojačalo proevropske snage te ubrzalo dinamiku prilagođavanja te države evropskim normama.

Upozorio je na opasnost da Bosna i Hercegovina nakon pozitivnih odluka o Ukrajini i Moldovi ostane izvan fokusa EU-a.

S Pahorovom ocjenom da Bosna i Hercegovina, zbog posebne situacije, zaslužuje da postane kandidat za članstvo bez uvjeta, odnosno prije predviđenih tehničkih postupaka, složio se i Golob, istaknuvši važnost bržeg procesa integriranja svih država Zapadnog Balkana.

“Vjerujemo da Zapadni Balkan zaslužuje poseban tretman kao Ukrajina, Moldavija i Gruzija, posebno one države koje su bile u ratu, a same nisu odgovorne za to što ne mogu ispuniti tehničke uvjete”, kazao je u Briselu slovenski premijer.

(Al Jazeera, foto: Beta)