Skip to main content

Ambasador Ukrajine u Srbiji: Rusija gleda na Balkan kao na ‘rezervni front’

Info 17. jun 2022.
2 min čitanja

"Ruska državna propaganda i dalje snažno prisutna u informativnom prostoru Srbije"

Rusija gleda na Balkan kao na „rezervni front“ koji bi Kremlj nastojao da destabilizuje kako bi skrenuo pažnju sa agresije na Ukrajinu, a uveren sam da Srbiji i zemljama regiona takva budućnost nije potrebna, izjavio je ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač za portal Uzvik.rs.

Ukrajina je zahvalna rukovodstvu Srbije na političkoj podršci i osudi agresije Rusije na Ukrajinu u međunarodnim organizacijama, rekao je Tolkač.

„Sa Srbijom imamo duboke prijateljske, istorijske i kulturne veze, ali nas spaja i zajednički izbor budućnosti – izabrali smo evropski put“, istakao je on.

Prema oceni Tolkača, savremena Rusija je pretnja ne samo za Ukrajinu, već i Evropu, uključujući i Srbiju.

„Naš odgovor na rusku pretnju, odgovor Evropske unije, država kandidata, uključujući i Srbiju, mora biti snažan. Radi se o zaštiti našeg zajedničkog slobodnog izbora, naše budućnosti. Zbog toga se nadamo jačanju podrške Srbije Ukrajini“, rekao je ambasador.

Rusija će se nesumnjivo odupirati evropskim težnjama, kako našim, tako i težnjama Srbije, ali mi smo već napravili izbor i sigurni smo da ćemo ga braniti zajedno, istakao je Tolkač.

Tolkač je ukazao da „mora da konstatuje“ da je ruska državna propaganda i dalje snažno prisutna u informativnom prostoru Srbije.

„Ovde se ne radi o slobodi govora, ruska vlast je odavno ubila slobodu govora u Rusiji. Baš kao što je ubila ideale Ukrajinca Čajkovskog i Rusa Ljermontova, koje ruski propagandisti ponekad pominju. Dakle, širenje ruskih državnih propagandnih narativa u Srbiji nikako nije sloboda govora. To nije toliko veliki problem za Ukrajinu, koliko za Srbiju“, predočio je Tolkač.

Komentarišući najavu posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu i njeno otkazivanje, Tolkač je ocenio da bi „bilo bolje da sa svojim liderima pokuša do dođe direktno u Hag“.

On je naveo i da su od nadležnih organa Srbije dobio informacije da je teritoriju Srbije prešlo 35.172 državljanina Ukrajine, dok je boravak prijavilo 7.456 ukrajinskih građana.

Za poseban status privremene zaštite od 30. maja se prijavilo 538 državljana Ukrajine, uglavnom žene, deca i ljudi u godinama, rekao je Tolkač.

(FoNet, foto: Beta)