Skip to main content

Sloga: Borba rudara za život mora biti veća motivacija od profita

Info 05. авг 2022.
< 1 min čitanja

"Organizujte se u sindikate i stanite sa radom poput rudara u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine"

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su da Dan rudara 6. avgust dočekuju sa gorčinom što zbog tragedije koja se dogodila u rudniku uglja „Soko“ niko neće odgovarati, i pozvali rudare da obustave rad ako se ne osećaju sigurno.

Oni su podsetili na tragediju 1. aprila kada je od gušenja metanom umrlo osam rudara, a 18 je povređeno, i ukazali da je gorčina još veća kada institucije države, poput tužilaštva u Aleksincu donesu sramnu odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, tvrdeći da nema elemenata nekog od krivičnih dela.

„Zbog toga, ove godine, umesto tradicionalne čestitke pozivamo rudare širom Srbije koji smatraju da uslovi u jamama nisu bezbedni i da im je život ugrožen, da ne prihvataju besmislena opravdanja. Organizujte se u sindikate i stanite sa radom poput rudara u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine kada je takođe zbog tragedije pokrenut štrajk i kada su za odgovorne za nesreću u rudniku umesto vlasnika i nadzornika optužili troje rudara“, navedeno je u saopštenju koje je potpisao Predsednik USS „Sloga“ i narodni poslanik Željko Veselinović.

Ocenili su da borba rudara za život, zdravlje i bolje uslove rada mora biti veća motivacija od borbe vlasnika za profit.

(Beta, foto: Pixabay)