Skip to main content

SLOBODAN BELJANSKI: Milan Dobrosavljev – In Memoriam

Izdvajamo 07. jan 2022.
< 1 min čitanja

U Novom Sadu je u prvim danima 2022. godine preminuo Milan Dobrosavljev (1946), poznati i dugogodišnji advokat i publicist.

Osim u advokaturi, ostavio je značajan trag u kulturi i među analitičarima društvenih i političkih pojava. Krajem šezdesetih i početkom  sedamdesetih godina prošlog veka bio je glavni i odgovorni urednik „Index“-a, jednog od najznačajnih studentskih glasila u tadašnjoj Jugoslaviji, u njegovom poslednjem zlatnom dobu, sve dok jedan broj, iz političkih razloga 1971. godine nije zabranjen, a redakcija rasturena. Svoje lucidne i oštre napise objavljivao je potom u listovima „Borba“, „Naša borba“, „Danas“, „Nezavisni“, „Dnevnik“, portal „021“ i u časopisu „Glasnik Advokatske komore Vojvodine“. Više godina bio je član uređivačkog odbora tog časopisa i rukovodilac Katedre u istoj advokatskoj komori. Od osnivanja je član Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Bio je čovek snažnog uma i karaktera, buntovan, principijelan, beskompromisan. Po sopstvenim rečima, nakon maturskog rada posvećenog Sartrovom egzistencijalizmu, sledio je stavove ovog filozofa o tome da ne treba težiti samo znanju nego i angažmanu, da intelektualac mora biti angažovan i da je neophodno delati, a ne tek nadati se.

Nema nikakve sumnje da će njegovim odlaskom na gubitku biti ne samo njegovi najbliži, njegovi prijatelji i saradnici, već i naša sve malobrojnija liberalno i kritički orijentisana intelektualna zajednica.

(Autonomija)