Skip to main content

Slavko Ćuruvija fondacija: Odbor za kulturu i informisanje se podrškom REM-u bahato ruga građanima

Info 21. дец 2022.
< 1 min čitanja

"Neskrivenim intervencijama u korist tabloidnih televizija omogućava mržnju, propagandu i nasilje"

Odlukom da podrži štrajk Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije „bahato se ruga svim građanima Srbije, zakonima i zdravom razumu“, ocenila je danas „Slavko Ćuruvija fondacija“.

„Cirkus koji REM organizuje obustavom rada, a kome saučestvuje parlamentarni Odbor za kulturu i informisanje, ne ostavlja nikakvu nadu da vladajuća koalicija ima bilo kakvu nameru da omogući punu slobodu i nezavisnost medija u Srbiji“, navodi se u saopštenju te fondacije.

Tom odlukom, kako su ocenili, odbor se „praktično pridružio ciničnoj tvrdnji da pozivi stručne i medijske javnosti Savetu REM-a da poštuje svoje obaveze utvrđene zakonom, predstavljaju hajku i ugrožavanje bezbednosti članova tog tela“.

„Umesto da ozbiljno preispita rad Saveta REM-a, kao i sva kršenja i ignorisanja zakona koje ovo telo uporno sprovodi, parlamentarna većina poručuje da nema nikakvu nameru da omogući slobodan rad medija i uspostavi makar rudimentarnu vladavinu prava u zemlji“, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, jučerašnja sednica skupštinskog odbora „još jednom je neskriveno demonstrirala instrumentalizaciju REM koji, umesto da sprovodi nezavisni nadzor nad sprovođenjem zakona, brutalnim i neskrivenim intervencijama u korist tabloidnih televizija omogućava mržnju, propagandu i nasilje“.

(Beta)