Skip to main content

SLAVIŠA LEKIĆ: Marica i tenkić

Stav 03. sep 2019.
3 min čitanja

Narodna mudrost „Razume se ko Marica u kriv q*ac“, koja sugeriše nivo kompetentnosti s kojom neko ulazi „u materiju“, preti da izađe iz bogate baštine srpskog naroda. Kao i za sve u novijoj istoriji, zasluge idu „naprednjacima“.

Crvena zvezda se ponovo plasirala u grupnu fazu Lige šampiona. Fudbaleri i navijači, pojedini sa šlemovima na glavama, na maskirnom oklopnom vozilu kojim je upravljao čovek s fantomkom provozali su se do Autokomande. Pre utakmice ispred stadiona Zvezde pojavio se tenk. E, ali tenk nije tenk dok SNS ne kaže da je tenk.

„Radi se o nečemu što podseća na tenk, ima gusenice i neku maketu kupole. Ne radi se o nečemu što može ugroziti život“, naglasio je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova.

Dr Neša, maketa doktora nauka, još je objasnio da je policija izvršila kontradiverzionu pretragu i da ne postoji nikakvo minsko-eksplozivno sredstvo, municija ili bilo šta drugo što može da ugrozi živote. On je upitao zašto oni kojima je smetala maketa tenka „nisu uložili takvu energiju i bili glasniji“ kada su nedavno napadnuti Zvezdini navijači u Kninu. „Žao mi je što su tada ćutali, žao mi je što su tada bili vrlo objektivni“, rekao je Stefanović.

A i sve da je tenk, pa šta: „Čega je to tenk simbol i kome to može da preti, za razliku od vešala koja jesu pretnja“, zapitao se dr Stefanović. Iz Vulinovog Ministarstva odbrane i makete Vojske Srbije saopšteno je da „demilitarizovan“ tenk T-55, bez motora i optičkih sprava, zavarene cevi, nije njihovo vlasništvo, a čije je bilo i kako je došlo u vozni park „Delija“, e – nisu se izjašnjavali! ‘Nači, jeste tenk, makar i „demilitarizovan“.

Podršku, kao i uvek, svom formalnom šefu pružila je na Tviteru Biljana Ivković: „Vidim da se polemiše oko tzv. tenka… I zaista ne razumem količinu malicioznosti i potrebe da se činjenice konstantno izvrću. To JESTE maketa i NIJE pravi tenk. E sada, možda neki priželjkuju tenk…“, ostala je nedorečena poznata maketa državne sekretarice.

‘Nači, nije tenk, jeste maketa. Naravno da izazovu nije odoleo ni Aleksandar Šapić, najbolji civilni drug Vojislava Šljivančanina i maketa naprednjačkog omiljenog opozicionara „u lokalu“: „Vidim da je pomama na mrežama da se napada tenk ispred Zvezdinog stadiona. Evo odmah i mene napadnite, pošto mislim da je tenk ispred stadiona baš super simbolika ‘neosvojive tvrđave’“. ‘Nači, jeste tenk. Potvrdu toga dao je i takozvani novinar Dragan J. Vučićević, smernim iskazom: „Kad vidim kakav ološ ovde pljuje tenk, Zvezdu i Srbiju, dođe mi da Informer kupi još jednu maketu tenka i postavi je nasred Terazija“!

Ovoj oklopnoj rašomonijadi svoj prilog su, u skladu s prepoznatljivim imidžom, dali Milenko Jovanov, adv. Vladimir Đukanović i Goran Vesić, maketa fana Beograda, a najdalje je otišao njihov partijski sabrat Zvezdan Terzić, generalni direktor Zvezde: „Kome smetaju tenk, i transporter, i šlemovi?“, upitao je popularni & neosuđeni Tvorza, ne propuštajući priliku da pokaže kakav je majstor za pitanje keša u demokratiji: „Evo, u SAD vlada demokratija, ali oni opet ulažu 600 milijardi dolara u vojni budžet!“

Duboko podeljenu javnost u unutrašnjem dijalogu „tenk ili maketa“ svojom veštinom baratanja činjenicama prizemljio je lično Aleksandar Vučić, koji je, premda mu je ministar Stefanović nehajno izrazio lojalnost („Očigledno je da je ovo trebalo da posluži kao politička igra za neku vrstu napada pre svega na predsednika Aleksandra Vučića“) faktički lansirao novu narodnu izreku: „Razume se ko naprednjak u tenkiće…!“

Maneken predsednika države (jer on je sve i svja u zemlji, a najmanje predsednik njenih građana) podeljenoj Srbiji priznao je da je u pitanju tenk, a onda potegao za svojom čuvenom fasciklom u potrazi za relativizirajućim argumentom: „Ovo je simbol Borusije Dortmund. Tenk: Sa sve oznakama koje podsećaju i na neka prošla vremena“, pokazao je Vučić fotografiju.

I fascinantno, istog tog časa je iz javnog prostora nestala dilema: ko se setio da parkira tenk na Marakani i zašto naprednjaci brane maketu žešće nego partizani Titovu pećinu u Drvaru. Bez obzira na to što se kasnije ispostavilo da je Vučić po običaju slagao (fotografija koju je pokazao potiče iz kasarne u Frajmdu u Bavarskoj – u roku od pet minuta otkrio je Nemanja Rujević, DW), priča o tenku i Marici odlazi u anale.

Iako izreke, za razliku od poslovica, nemaju pouku, ova novonaprednjačka ima: tvrditi da tenk, makar i „demilitarizovan“, bez motora, i zavarene cevi, nije tenk već maketa, mogu samo partokratski dripci, bez kičme i zavarenog mozga; no, ako su, takvi kakvi su, u odbranu „makete“ uložili ovoliko energije, koliko li će energije (i ne samo nje) utrošiti da ne odu sa vlasti?!

P.S. Ovaj tekst pisan je u nedelji kad je Marija Obradović, maketa SNS kadra „ništaneznamusvesekapiram“, dan pre nego će tužilaštvo pokrenuti zvaničnu istragu protiv direktora Dajrekt medije i osoba iz marketinga RTS-a, rekla novinarima: „Imamo dokaze i obrise te medijsko-korupcionaške političke hobotnice o kojoj smo mnogo govorili ranije, i to ne samo funkcioneri SNS-a nego i istražni organi“. Ili se Marija u pravo razume ko naprednjaci u tenkić, ili ovi i ne kriju da su kidnapovali i pravosuđe!

(Danas, Foto: mc.rs)