Skip to main content

Skupština slobodne Srbije: Telekom da položi račune javnosti

Info 10. maj 2021.
< 1 min čitanja

Skupština slobodne Srbije pozvala je rukovodstvo Telekoma da “položi račune” javnosti za nesavesno trošenje državnog novca, koji se “odliva na različite strane, pa i u medijsku sferu”.

“Novcem ove kompanije, vlast i Srpska napredna stranka (SNS), plaća podobne medije koji redovno krše Kodeks novinara Srbije, a podsetićemo i na to da je Telekomovim novcem SNS kupila dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, krajem 2018. godine”, navedeno je u saopštenju.

Skupština slobodne Srbije upozorila je da da je otvaranjem televizije Juronjuz (Euronews) prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima, koji govori o tome da izdavači medija ne mogu biti pravna lica, uključujući i preduzeća, koja su u celini ili delom u državnoj svojini.

“Telekom bi trebalo da javnosti saopšti i koji je tačno interes kompanije u osnivanju “Juronjuz Srbije”, ali i da saopšti da li postoje mehanizmi kojima će se štititi nezavisna uređivačka politika ovog medija od uticaja kompanije ili države ili partija na vlasti”, dodato je u saopštenju.

Iz Skupštine slobodne Srbije su naveli da “žele da veruju” da će taj medij izveštavati u skladu sa profesionalnim standardima.

“Standardi koji podrazumevaju i kritički otklon od vlasti, pogotovo ovakve, visokokorumpirane vlasti koja ukida medijske slobode, urušava institucije, besramno krade na izborima i razara društveno tkivo“, navedeno je.

Juronjuz Srbija je brendirana afilijacija Juronjuza, koja će emitovati lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne vesti na televiziji i digitalnim platformama.

(Beta)