Skip to main content

Skorseze poziva na potpisivanje peticije za pravdu osuđenih iranskih filmaša

Planeta 17. avg 2023.
2 min čitanja

"Njihov glas se mora čuti"

Proslavljeni režiser Martin Skorseze poziva ljude da potpišu internetsku peticiju kojom se pozivaju na pravdu za iranske filmske stvaraoce Saeeda Roustayija i Javada Noruzbeygija, koji su obojica osuđeni na zatvorske kazne zbog prikazivanja svog filma Leila’s Brothers na Filmskom festivalu u Cannesu 2022.

Peticija koju je pokrenula Skorsezeova kćerka Frančeska imala je preko 8.000 potpisa zaključno sa 17. augustom, od čega je više od polovine došlo nakon što je Martin Skorseze objavio svoj apel na Instagramu.

„Molimo vas da potpišete ovu peticiju kako biste donijeli pravdu Saeedu Roustayiju i Javadu Noruzbeygiju“, rekao je Oscarom nagrađen reditelj u objavi.

Islamski revolucionarni sud u Teheranu saopštio je 15. augusta da je osudio Roustayija, direktora filma Leila’s Brothers, i Noruzbeygija, jednog od njegovih producenata, na šest mjeseci zatvora s tim da će odslužiti oko devet dana od toga, nakon čega će ostatak biti suspendovan na pet godina.

Presudom je također propisano da je za vrijeme uslovne kazne zabranjeno da se bave filmskim aktivistima i da moraju pohađati kurs snimanja filmova na Akademiji zvuka i vizije u vjerskom iranskom gradu Komu.

„Sada imamo manje od 20 dana da pomognemo da prikupimo dovoljno pažnje za žalbu na njihovu kaznu. Molimo vas da potpišete i podijelite ovu peticiju tražeći pravdu za Roustayija i Noruzbeygija, kako bi oni mogli nastaviti da budu snaga dobra u svijetu“, napisao je Skorseze u peticiji pokrenutoj 16. augusta.

„Njihov glas se mora čuti“, dodaje.

Organizatori Filmskog festivala u Cannesu već su nazvali sudsku presudu „ozbiljnim kršenjem slobode govora“.

Akcije protiv Roustayija i Norozbeygija dio su šireg obrasca pritiska vlade na umjetnike u Iranu. Naime, režiser Jafar Panahi se ranije suočio sa zabranom snimanja filmova i šestogodišnjom zatvorskom kaznom.

Prije objavljivanja prošlog ljeta, iranska kinematografska organizacija pri Ministarstvu islamske orijentacije zabranila je film o nevoljama žene koja je pokušavala održati svoju porodicu solventnom usred korupcije i posljedica međunarodnih sankcija, rekavši da su producent i režiser „kršili i oglušili se o propise“.

Zabrana je uslijedila nakon što je hvaljeni film osvojio nagradu FIPRESCI međunarodnih kritičara na Filmskom festivalu u Cannesu 2022. Nominiran je i za Zlatnu palmu za najbolji film.

Primajući nagradu FIPRESCI, Roustayi je rekao da je ona napravljena u čast ožalošćenog naroda Abadana nakon smrtonosnog urušavanja tornja u gradu na jugozapadu Irana, u kojem su poginule 43 osobe. Urušavanje djelimično završene desetospratnice Metropola izazvalo je ljutite proteste u znak solidarnosti sa porodicama poginulih.

Roustayijev govor razljutio je vlasti koje su brzo spriječile prikazivanje filma u Iranu.

Ovakvi akti građanske neposlušnosti su se povećali u Iranu od smrti 22-godišnje Mahse Amini dok je prošlog septembra bila u pritvoru policije za moral zbog navodnog kršenja pravila oblačenja.

Policija je pozvala ili uhapsila nekoliko iranskih kinematografa i istaknutih javnih ličnosti, uključujući režisera Hamida Porazarija.

Druge poznate ličnosti, uključujući istaknute iranske glumice Afsaneh Bayegan, Fatemeh Motamed-Arya, Katayon Riahi i Pantea Bahram, ispitane su i suočene sa sudskim procesom nakon što su se pojavile u javnosti bez obaveznog hidžaba kako bi pokazale podršku demonstrantima.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)