Skip to main content

Skoplje i Tirana dobili zeleno svjetlo za početak pregovora s EU-om

Jugoslavija 24. мар 2020.
2 min čitanja

Ministri za evropske poslove zemalja članica Evropsk unije postigli su u utorak politički dogovor o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a formalna odluka bit će donesena pisanim putem.

Budući da je Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za evropske poslove zemalja članica, održalo videokonferenciju, na kojoj se ne mogu usvajati odluke, zaključci će biti usvojeni pisanom procedurom, prenosi Hina.

Očekuje se da će Evropsko vijeće, odnosno šefovi država ili vlada zemalja članica također podržati te zaključke na videokonferenciji u četvrtak.

Dogovor o početku pregovora s te dvije zemlje postignut je na nivou ambasadora zemalja članica u ponedjeljak i sada je samo riječ o formaliziranju te odluke.

Pregovarački okvir

Kad je riječ o Sjevernoj Makedoniji, prva međuvladina konferencija trebala bi biti održana nakon što Vijeće dogovori tekst Pregovaračkog okvira.

Hrvatsko predsjedništvo predložilo je da pozovu Komisiju da za obje zemlje „bez odgode, a najkasnije do juna“ napravi prijedlog Pregovaračkog okvira, ali tokom rasprave na Odboru stalnih predstavnika o tome nije bilo saglasnosti i ta je formulacija izbačena.

To znači da dio zemalja članica želi da bude ostavljen prostor za odugovlačenje prije stvarnog početka pregovora.

Pregovarački okvir ključni je dokument kojim se definira kako će se i na kojim načelima odvijati pristupni pregovori.

Trebaju ga usvojiti zemlje članice jednoglasno i to je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se pregovori formalno otvaraju. Samo usaglašavanje teksta Pregovaračkog okvira može potrajati.

Dodatni uvjeti za Albaniju

Za razliku od Sjeverne Makedonije, Albanija će dobiti dodatne uvjete.

Prije prve međuvladine konferencije o pristupanju, na kojoj se otvaraju pristupni pregovori, Albanija će, između ostalog, morati ispuniti uvjete u području borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, provesti reformu izbornog zakonodavstva te riješiti fenomen velikog broja neosnovanih zahtjeva za azil albanskih građana u EU-u i osigurati njihovu repatrijaciju.

Obje zemlje pregovarat će po novoj metodologiji. Odsad se pregovaračka poglavlja dijele u šest tematskih cjelina ili skupova. Skup koji bi trebao biti prvi otvoren i posljednji zatvoren uključuje vladavinu prava, ekonomske kriterije i reformu javne uprave.

Ostalih pet cjelina jesu unutrašnje tržište, konkurentnost i uključivi rast, zeleni program i održiva povezivost, resursi, poljoprivreda i kohezija te vanjski odnosi. Također, istovremeno može biti otvoreno više skupova.

Pregovori u određenim područjima mogli bi biti pauzirani ili čak potpuno obustavljeni, a već zatvorena poglavlja mogla bi biti ponovo otvorena ako se ocijeni da zemlja kandidat pokazuje ozbiljnu ili dugotrajnu stagnaciju ili nazadovanje u provođenju reformi i ispunjavanju uvjeta pristupnog procesa.

(A Jazeera, Foto: Pixabay)