Skip to main content

Školama u Vojvodini nedostaje 16.000 računara

Izdvajamo 03. sep 2010.
2 min čitanja

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš izjavio je danas da u Vojvodini postoje škole u kojima se stanje može oceniti kao “idealno”, jer na jednog učenika dolazi jedan računar, ali i škole gde na 160 učenika dolazi samo jedan računar.

“Procenjeni optimum je da osam učenika koristi jedan računar. Sada nam nedostaje oko 16.000 računara”, naveo je Jegeš na konferenciji za novinare u Vladi Vojvodine i dodao da će nakon realizacije projekta “Digitalna škola” vojvođanskim osnovnim školama nedostajati oko 4.000 kompjutera da bi se dosegao planirani optimum.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić pozvala je škole u Vojvodini da se uključe u projekat “Digitalna škola”, u okviru kojeg svaka osnovna škola u Srbiji treba da opremi jedan računarski kabinet.

Za projekat je izdvojeno više od šest miliona evra, kazala je Matićeva i dodala da je ideja da se u svakoj osnovnoj školi u Srbiji, uključujući i isturena odeljenja, opremi jedan računarski kabinet sa do 30 računarskih mesta za učenike i mestom za nastavnika, odnosno učitelja.

“Pozivamo škole u Vojvodini da se uključe u ovaj projekat, kako škole koje već imaju računarske kapacitete da dobiju još jednu računarsku učionicu, tako i one koje do sada nisu imale mogućnosti da pribave računare”, navela je Jasna Matić.

Objasnila je da će ovi kabineti u celoj Srbiji biti opremljeni jedinstvenim hardverskim i softverskim rešenjem i tako će predstavljati platformu za uvođenje informacionih tehnologija u nastavni proces.

“To se ne odnosi samo na nastavu iz predmeta informatika, kao što je to do sada uglavnom bio slučaj, već je naš cilj da se i ostali predmeti uče uz korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija, da se podigne nivo interaktivnosti i zanimljivosti nastave”, rekla je ministarka.

Jasna Matić je kazala da je na konkurs koji traje do 15. septembra do sada stiglo više od 700 prijava škola iz cele Srbije.

(Autonomija)