Skip to main content

SKOJ traži zabranu koncerta Baje Malog Knindže u Beogradu, zbog pozivanja na etničku mržnju

Info 11. maj 2023.
< 1 min čitanja

SKOJ je pozvao "progresivne i antifašistički" nastrojene građane Beograda da spreče održavanje koncerta

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) zatražio je danas zabranu koncerta Mirka Pajčina, poznatijeg kao „Baja Mali Knindža“, koji je najavljen za kraj maja u Beogradu, a čije pesme, kako je saopšteno, pozivaju na etničku i versku mržnju.

SKOJ je u saopštenju naveo da koncert treba zabraniti jer te pesme pozivaju na nasilje, etničku, nacionalnu i versku mržnju, podržavaju mizoginiju i seksizam.

Naveli su i da tekstovi pesama „afirmativno govore o kriminalu, alkoholu i drogama“, što je sve zakonom kažnjivo u Srbiji, te da, kako su dodali, te numere „predstavljaju klasičan šund i kič“.

„Pesme Baje Malog Knindže koje podstiču na nasilje i mržnju posebno su neprihvatljive i degutantne u danima nakon tragičnih masovnih ubistava u Srbiji“, dodao je SKOJ.

„Baja Mali Knindža, koji sebe lažno promoviše kao srpskog patriotu, tokom rata (devedestih godina prošlog veka) bio je dezerter, a ljudsku nesreću i patnju je koristio kako bi zgrtao ogromne količine novca, potpirujući mržnju“, piše u saopštenju.

SKOJ je pozvao „progresivne i antifašistički“ nastrojene građane Beograda da spreče održavanje koncerta, koji se, kako je ukazano, ne može pravdati profitom i mora biti zabranjen.

Pozvali su ministarstva policije i kulture kao i ostale nadležene da se oglase povodom najavljenog koncerta i da zabrane njegovo održavanje.

(Beta)