Skip to main content

Danas novi protest u Novom Sadu

Vojvodina 11. maj 2023.
2 min čitanja

"Jedna ostavka je podneta, ali to je tek vrh ledenog brega. Udruženi zahtevamo momentalnu odgovornost onih koji sa pozicija vlasti decenijama proizvode nasilje"

Novi protest pod nazivom „Sve mora da stane!“ zakazan je za danasu 18 časova, na Trgu Slobode.

Organizatori, više opozicionih partija, pokreta i organizacija civilnog sektora, pozvali su danas da im se priključe svi „koji osećaju da je došlo krajnje vreme za suštinske promene u našem društvu“.

„Jedna ostavka je podneta, ali to je tek vrh ledenog brega. Udruženi zahtevamo momentalnu odgovornost onih koji sa pozicija vlasti decenijama proizvode nasilje“, navodi se u pozivu.

Dodaje se da je ponovo u pitanju podrška centralnom protestu u Beogradu i ponavlja šest zahteva istaknutih na prethodnom protestu, među kojima su smena Saveta REM-a i gašenje štampanih medija i tabloida koji „objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks“.

Traži se i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu mržnju i nasilje (TV Pink i Happy TV), zatim hitno ukidanje rijaliti programa, kao i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina

„Tražimo hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji. Podsećamo da je rok za ispunjenje ovih zahteva petak, 12. maj“, dodaje se u pozivu.

Organizatori novog okupljanja su Demokratska stranka, Građanski pokret Bravo!, Most solidarnosti, Narodna stranka, Omladinsko studentska akcija – OSA, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, SRCE, Stranka slobode i pravde i zajedno.

Podršku im daju Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Nova – Da se struka pita, Europolis, Šodroš Survivor Kamp, Vojvođanska politikološka asocijacija i Zelena mreža Vojvodine.

LSV pozvala Novosađane na proteste

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je sve svoje članove i simpatizere da se pridruže protestu protiv nasilja koji će biti održan danas u 18 sati u Novom Sadu.

“Ovo je veće od svih nas, svi zajedno moramo reći ‘Ne’, kao građanke i građani Novog Sada koji su uvek bili i biće solidarni i ujedinjeni protiv svakog nasilja i zla”, poručila je LSV u saopštenju za javnost.

Protest je će početi na Trgu slobode, zbog masovnih ubistava koja su se desila u Beogradu i okolini prošle sedmice.

(Autonomija)