Skip to main content

Skinhedsi napali članove LGBTQ zajednice, jedan mladić teško povređen

Info 28. feb 2023.
< 1 min čitanja

"Prema Krivičnom zakonu svako nasilje zabranjeno, naročito ono koje je posledica diskriminacije prema bilo kojoj društvenoj grupi, u ovom slučaju LGBT populaciji"

Grupa muškaraca je tokom noći između 27. i 28. februara napala trojicu mladića, od kojih su dvojica hospitalizovani, a jedan ima teške telesne povrede. Organizacija Beograd Prajd je na svom Instagram nalogu objavila da su momci napadnuti u parku Manjež, a da je povod za napad je bila njihova seksualna orijentacije.

“Grupa muškaraca, pripadnici ‘Skinhedsa’ su jednog napadnutog izboli nožem, a drugog su napali razbijenom flašom. Obojica su hospitalizovani, od kojih prvi momak ima teške telesne povrede”, napisali su na Instagramu.

Dodaju da je ovo bio zločin iz mržnje i apeluju na nadležne da adekvatno procesuiraju počinioce.

“Svedočimo porastu napada na LGBTQ zajednicu i zločina iz mržnje i apelujemo na nadležne organe da adekvatno procesuiraju počinioce i na državu da pokaže spremnost da radi na sprečavanju i osudi svakog javnog govora mržnje, koji neretko kao rezultat imaju upravo ovakve zločine iz mržnje zasnovane na homo_transfobiji”, piše u objavi.

Poverenica: Što pre pronaći napadača

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osudila napad na pripadnika LGBT populacije koji se sinoć, prema pisanju medija, dogodio u centru Beograda i u kojem su mu nanete teške telesne povrede.

Ona je podsetila da je prema Krivičnom zakonu svako nasilje zabranjeno, naročito ono koje je posledica diskriminacije prema bilo kojoj društvenoj grupi, u ovom slučaju LGBT populaciji.

Janković ističe da je od velike važnosti da nadležni organi što pre pronađu i sankcionišu počinioce kao i da je neophodno pojačano raditi na otklanjanju socijalne distance, netrpeljivosti i diskriminacije LGBT osoba.

(Radio 021/Beta, foto: Beta-AP)