Skip to main content

Sisojev: Rusija stvara propagandnu strukturu u regionu

Info 15. јул 2022.
2 min čitanja

"Ruska državna televizija Russia Today, čije je emitovanje zabranjeno u EU zbog agresiji na Ukrajinu, otvoriće predstavništvo u Srbiji"

Prema saznanjima Nova.rs, ruska državna televizija Russia Today otvara svoje predstavništvo u Srbiji. Iz Evropske unije podsjećaju da Srbija, kao kandidat za članstvo, mora uskladiti svoju politiku sa EU. Ovim potezom Rusija stvara ozbiljnu informativnu propagandnu strukturu u regionu, upozorava dopisnik ruskog „Komersanta“ sa Balkana Genadij Sisojev za Gradsku Radio-televiziju.

Ruska državna televizija Russia Today, čije je emitovanje zabranjeno na teritoriji Evropske unije zbog podsticanja i podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu, otvoriće svoje predstavništvo u Srbiji, prenosi Nova.rs.

Russia Today će se u Srbiji pridružiti medijskoj agenciji Sputnjik, koja pripada istoj državnoj strukturi, istakao je Sisojev.

„Očigledno je da otvaranjem predstavništva Russia Today u Srbiji, Rusija stvara u regionu ozbiljnu informativnu propagandnu strukturu. Treba se sjetiti da već u Srbiji funkcioniše ruska agencija i radio stanica Sputnjik, i to je jedan od dvanaest svjetskih centara. Zajedno sa televizijom Russia Today, tu se stvara ozbiljna informativna struktura“, navodi Sisojev.

Portparol Evropske unije Peter Stano je za N1 kazao da EU očekuje da se Srbija uzdrži od jačanja svojih veza sa Rusijom u trenutku kada ona krši međunarodno pravo, i podsjetio da se Srbija, kao kandidat za članstvo, mora uskladiti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Sisojev smatra će ovaj potez napraviti dodatne probleme predsjedniku Aleksandru Vućiću, koji je već pod pritiskom Evropske unije da uvede sankcije Rusiji. Ističe da će evropski zvaničnici od Vučića tražiti usklađivanje politike i na informativnom planu.

„Ako u nekoj eventualnoj budućnosti Aleksandar Vučić bude hteo da napravi neki otklon od sadašnje politike sedenja na dve stolice i pod pritiskom Evropske unije bude hteo da, na neki način, makar delimično, da se prikloni sankcijama prema Rusiji, onda on će imati jasan odgovor sa ekrana i od strane Russia Today, koja, normalno, sledi politiku zvanične Moskve. Za razliku od nekih televizija koje se emituju iz Beograda i koje Aleksandar Vučić u potpunosti kontroliše, on neće moći da kontroliše Russia Today“, smatra Sisojev.

Podsjetimo, Savjet Evropske unije je neposredno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, obustavio distribuciju ruskih državnih medija Russia Today i Sputnjik na teritoriji cijele EU. Ovi kanali su ocijenjeni kao ključni za širenje propagande predsjednika Rusije Vladimira Putina. Russia Today je ranije pokušala da obezbjedi dozvolu za emitovanje u Njemačkoj preko Srbije, ali su njemački regulatori tu dozvolu proglasili nevalidnom.

Viši saradnik Fondacije Džejmstaun iz Vašingtona i stručnjak za Balkan Januš Bugajski je, putem Tvitera, pozvao Poljsku i druge članice EU koje brane istočni front od ruskog imperijalizma da, zbog ovog poteza, stave veto na sve pretpristupne fondove Srbiji. Kako navodi, porezni obveznici u Evropskoj uniji ne treba da plaćaju Vučićevom režimu da širi dezinformacije Kremlja.

(Gradski.me)