Skip to main content

(Š)ipak koncesija!

Info 01. apr 2008.
2 min čitanja

Auto-put takozvaniVlada Srbije je na jučerašnjoj telefonskoj sednici odlučila da Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega ostane na snazi nakon 31. marta, saopšteno je iz Vlade nakon sednice. Koncesionar se obavezuje da do 31. decembra ispuni prethodni uslov, to jest finansijsko zatvaranje posla, u skladu sa Ugovorom, navodi se u saopštenju. Vlada je saglasna da se najaksnije do 30. juna 2008. godine izvrše obaveze iz člana 24.7 Ugovora o koncesiji , koji se odnosi na finansijsko zatvaranje posla.
Prema Ugovoru o koncesiji, juče je istekao rok da koncesionar, konzorcijum Alpina-Por, dostavi garancije da je obezbedila novac za ukupnu investiciju, a ako to ne učini Vlada može raskinuti ugovor. Ugovorom je predviđeno da radovi počnu 1. aprila, ali je Vlada prošle nedelje većinom glasova odbila predlog Ministarstva infrastrukture da se koncesionar uvede u posao jer nije obezbedio potrebne garancije, već je obavestio Vladu da će sam finansirati radove u prvoj godini.
Ministri iz DS, G17 plus i SDP-a zatražili su od Koštunice da zakaže sednicu Vlade na kojoj bi se koncesionaru odobrio dodatni rok od 90 dana za obezbeđivanje traženih garancija. U međuvremenu, koncesionar je potvrdio da je zainteresovan za realizaciju projekta i da ugovor ostane na pravnoj snazi. Na prošlonedeljnoj sednici Vlade Koštunica je odbio da na dnevni red stavi predlog DS i G17 plus da se koncesionaru odobri produženje roka za obezbeđivanje potrebnih garancija.
Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je na telelefonskoj sednici Vlade usvojen predlog da se koncesionaru za izgradnju autoputa Horgoš-Požega ostavi da do kraja juna završi tehničku pripremu radova i obezbedi elemente finansiranja, koji bi trebalo da u potpunosti budu zaokruženi do kraja godine. “Ovakvim kompromisnim rešenjem ostavljen je prostor da radovi na izgradnji autoputa otpočnu ove godine”, rekao je Đelić u telefonskoj izjavi Tanjugu iz Atine, gde boravi u zvaničnoj poseti.”Zadovoljan sam zbog toga što je predsednik Vlade uočio nužnost da se sazove ova hitna sednica, jer bi u protivnom cela koncesija pala, Vlada bi povukla garanciju od 10 miliona evra i onda bi Srbija trebalo da čeka dve godine da se ponovo pokrene gradnja autoputa Horgoš-Požega”, objasnio je Đelić. Po njegovim rečima, izgradnja autoputa je isključivo ekonomsko pitanje i ne sme se zloupotrebljavati u političke svrhe.”Oni koji su hteli da zloupotrebe autoput u poslednjem trenutku su ustuknuli. Na ovaj način Srbija ne uvodi u posao koncesionara koji nije obezbedio sve nužne garancije, a, sa druge strane, Srbija ima mogućnost da, ukoliko koncesionar posle novog roka ispuni uslove, ipak ove godine krene u izgradnju autoputa”, kazao je Đelić.
Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo potvrdio je da je doneta odluka da ugovor o koncesiji ostaje na snazi i posle 31. marta.”Mogu da garantujem građanima da će nova vlada Srbije, u kojoj će biti i koalicija DSS-NS, prvog radnog dana nove vlade započeti izgradnju autoputa”, poručio je Bubalo.”Zbog potpuno pogrešne odluke naših bivših koalicionih partnera DS i G17 plus radovi za sada nisu počeli, ali, kao što sam rekao, garantujem da će nova vlada sigurno odmah započeti izgradnju autoputa”, istakao je Bubalo.”Zato je važno što je današnjom odlukom Vlade ugovor ostao na snazi”, ocenio je ministar trgovine i usluga.

(Dnevnik)