Skip to main content

Sindikati RTV-a traže da mlada novinarka ne bude otpuštena zbog greške u vremenskoj prognozi

Vojvodina 23. јун 2024.
< 1 min čitanja

"Mlada koleginica sigurno ne bi bila tako drakonski kažnjena da je imala ugovor na određeno ili neodređeno vreme"

Sindikati zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) zahtevali su od menadžmenta pokrajinskog javnog medijskog servisa da se mladoj novinarki sa te televizije preinači kazna raskida ugovora o privremenim i povremenim (PP) poslovima‚ zbog greške koju je napravila u rubrici vremenska prognoza na Televiziji Vojvodine.

“Greške se dešavaju, nije ni prva ni poslednja, niti svojstvena samo našoj kući. Problem je u zloupotrebi tzv. PP ugovora i činjenici da mlada koleginica sigurno ne bi bila tako drakonski kažnjena da je imala ugovor na određeno ili neodređeno vreme, kakav zaslužuju svi zaposleni u pokrajinskom javnom servisu”; naveli su sindikati u saopštenju za javnost.

Dopis upućen generalnom direktoru potpisali su Nezavisnost, Samostalni i Strukovni sindikat RTV-a.

Kako su objasnili, pre emitovanja prethodno snimljenog materijala za rubriku vremenske prognoze ni montažer, ni novinarka, ni urednik emisije, ni druge osobe uključene u realizaciju nisu proverili snimak “i greška je otišla u etar”.

Sindikati su pitali menadžment RTV-a da li bi kazna za mladu novinarku bila tako preoštra da je imala potpisan ugovor o radu na neodređeno vreme.

“Ovako još jednom svedočimo tome koliko su obespravljeni zaposleni iz kategorije rada van radnog odnosa, a koji su na RTV-u uglavnom angažovani na osnovu ugovora o PP poslovima i ugovora o delu. Poslodavac može lako raskinuti te vrste ugovora, a problem je u zloupotrebi zakona”, naveli su sindikati.

Dodali su da je zakonom jasno definisano kada se zaključuju ugovori o PP poslovima i ugovori o delu.

“To svakako nisu radna mesta za kojima postoji stalna potreba i koja su sistematiizovana u okviru osnovne delatnosti RTV-a”, piše u saopštenju.

(Autonomija)